A Ryanair bejelentette, hogy mától elindult a foglalás a fapados történetének legbővebb téli menetrendjére, 1,8 millió hely várja a magyar utasokat október végétől március elejéig. A cég közleménye szerint a téli napozásra alkalmas helyszínek, karácsonyi vásárok és sípályák is megtalálhatók a bő kínálatban. A jegyárak 11 999 forinttól kezdődnek, a Ryanair pedig természetesen azt állítja, hogy ezek a legolcsóbbak Európában.

20220824 Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérRyanair légitársaság fotó: Éberling András (EA)
Fotó: Éberling András / Magyar Nemzet

A légitársaság egyébként nem csupán akcióira hívja fel a figyelmet hivatalos oldalán, hanem petícióra is gyűjti az aláírásokat: eddig 1,3 millióan támogatták, hogy az Európai Bizottságnak és Ursula von der Leyen elnöknek lépéseket kellene tennie a francia légi forgalmi irányítók sztrájkja miatt, amely csak idén 4000 járattörléshez vezetett.

A Ryanair álláspontja szerint igazságtalan, hogy olyan járatokat is érint a francia munkabeszüntetés, amelyek csupán áthaladnak az ország felett, nem ott szállnak fel vagy le.

A cég úgy véli, a döntéshozóknak cselekedniük kell az átrepülések és az egységes piacának védelmében.

Na nem mintha a Ryanairnél minden rendben menne: a belgiumi székhelyű pilóták például elégedetlenek a bérezéssel és a pihenőnapok számának csökkentésével, ezért 15-én és 16-án sztrájkolnak. A charleroi-i repülőtéren ez a döntés mintegy 140 járatot érinthet a nyári szünidő csúcsán, egyelőre azonban nem dőlt el, hány pilóta csatlakozik a sztrájkhoz, és hány járatot kell majd törölni.

Eközben az eredményeire nem panaszkodhat a cég, hiszen erősen kezdték a nyári üdülőszezont az európai fapados légitársaságok, a Wizz Air és a Ryanair egyaránt jelentős utasforgalom-bővülésről számolt be.

A Ryanairnél újabb rekord is született júniusban: az egy évvel korábbinál másfél millióval több jegyet adtak el, 17,4 millió darabot.

Ezt ráadásul azzal együtt teljesítették, hogy a francia légi forgalmi irányítók sztrájkja miatt a hónap folyamán több mint 900 járatot voltak kénytelenek törölni, ami 160 ezer utast érintett.