Cégvilág

A Dunaferr új tulajdonosa szerint a képzett munkavállaló a legnagyobb kincs

Megkezdődött a dunaújvárosi cég integrációja a nemzetközi vállalatcsoportba, amely egy technológiai paradigmaváltás küszöbén áll.

Még nem zárult le az a folyamat, amelynek eredményeként az ISD Dunaferr Zrt. f. a.-ból és az ISD Kokszoló Kft. f. a.-ból alapított Duna Furnace Dunai Vasmű Kft.-t és a Dunarolling Dunai Vasmű Kft.-t teljes jogú tulajdonosként a brit Liberty Steel Group irányíthatja, de már látható néhány változás a vasműben – olvasható a Duol cikkében.

Megkezdődött a dunaújvárosi acélipari cég integrációja a nemzetközi vállalatcsoportba. A hazai acélipar helyzetéről, a várható változásokról  Móger Róbert, a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés igazgatója a lapnak azt mondta, hogy az Ózdi Acélművek Kft. (ÓAM) a lapos termékek gyártását végzi, és az elmúlt időszakban komoly kihívásokkal kellett szembenéznie. 

20210416 Dunaújváros

Az ukrán kisebbségi tulajdonos magyarországi képviselői be akartak jutni a Dunaferr ISD Zrt. területére

A képen:
Rendőrségi gépjármű és személyi ellenőrzés a Dunaújváros Vasmű főkapuja előtt

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE
Dunaújvárosi Hírlap DH
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az előző menedzsment által lényegében teljes összeomlásba sodort vasművet 2022 decemberében tetszhalott állapotából megmentette a Liberty Steel vállalatcsoport. Ennek keretében sikerült elindítani az egyik nagyolvasztót, majd felfuttatni a termelést

– mondta. A felszámolás alá került cégcsoport eszközeit 2023 júniusában a Liberty Steel vásárolta meg. A piaci helyzet súlyosbodásával, valamint az előző vezetés hibás döntéseiből adódó problémák miatt a hónap elején kénytelen volt ideiglenesen leállítani a gyártást a folyékony fázisban.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a Liberty Steel szerint

a dunaújvárosi acélipari vállalat legnagyobb kincse a képzett munkaerő. 

Az előző menedzsment időszakában a munkavállalók semmiféle képzésben, tanfolyamon nem vehettek részt, ahol egyénileg fejlődhettek volna. A tendernyertes megjelenésével – még folyik a tranzakció versenyjogi vizsgálata – a vállalat helyzete stabilizálódni fog, és a munkavállalók lesznek azok, akik a vasművet sikerre viszik.

„Ezeket a döntéseket meg kellett hozni” – megszólalt a Dunaferr megmentője a nagyolvasztó leállítása után

Az utóbbi időben sok félrevezető információ látott napvilágot a dunaújvárosi vasmű jövőjéről és a Liberty Steel terveiről. Ezért a Dunaferr f. a. értékesítésének tendergyőztese, a Liberty Steel levélben tájékoztatott a munkavállalóknak a tervszerű leállásról, az acélpiaci helyzetről és a terveikről.

Új technológiák jelennek meg, új szakmák születnek, amelyekhez kiváló alap a már meglévő tapasztalat, tudás. Talán a Siemens-Martin és a konverteres acélgyártás közötti átmenet volt ehhez hasonló technológiai forradalom, ugyanakkor ehhez napjainkban még társulni fog az Ipar 4.0 adta változás is

– fogalmazott. Hozzátette, hogy a zöldátállás kisebb és nagyobb mértékű megvalósítása vár a hazai acélgyártókra, benne a munkavállalókra is. Enélkül a hazai acélipar nem lesz versenyképes.

 

Magyar Vas-és Acélipari Egyesülés Dunaferr vasmű
Kapcsolódó cikkek