A kínai Huawei és a svéd Ericsson hosszú távú globális szabadalmi keresztlicenc-megállapodást írt alá a héten – jelentette be hivatalos közleményben a Huawei saját weboldalán. A Huawei és az Ericsson közötti megállapodás a szabványok széles skálájához, például a 3GPP, az ITU, az IEEE és az IETF 3G, 4G és 5G cellás technológiákra vonatkozó szabványaihoz nélkülözhetetlen szabadalmakra terjed ki. 

Vilnius,,Lithuania,-,April,2,,2016,:,Huawei,Skyscraper,In
Fotó: Shutterstock

A megállapodás kiterjed továbbá a vállalatok hálózati infrastruktúrájára és a fogyasztói eszközök értékesítésére, ezáltal mindkét fél számára globális hozzáférést biztosítva egymás szabadalmaztatott, szabványosított technológiáihoz. 

Nagy örömünkre szolgál, hogy hosszú távú globális keresztlicenc-megállapodást köthetünk az Ericssonnal

 – mondta Alan Fan, a Huawei szellemi tulajdonért felelős részlegének vezetője.

A közlemény arra is kitért, hogy az elmúlt 20 év során a Huawei jelentős mértékben hozzájárult a főáramú IKT-szabványokhoz, többek között a mobiltelefonos, a Wi-Fi és a multimédiás kodekek szabványaihoz. 2022-ben a Huawei állt az Európai Szabadalmi Hivatal bejelentői rangsorának élén a benyújtott szabadalmi bejelentésék számát tekintve, összesen 4505 bejelentéssel. 

Titkos csipgyárak épülnek Kínában, a Huawei nem enged a szankcióknak az amerikai lobbi szerint

A Huawei az amerikai szankciók hatására hazai alkatrészek használatára állt át, és rengeteg pénzt fektet kutatásra-fejlesztésre. A félvezetőipar legerősebb lobbicsoportja szerint a cég a csipgyártásba is beszállt.

Alan Fan hozzátette, hogy a vezető technológiai innovációk megosztása iránti elkötelezettségük az egészséges, fenntartható iparági fejlődést fogja előmozdítani, és a fogyasztók számára megbízhatóbb termékeket és szolgáltatásokat fog nyújtani.

Ez a megállapodás intenzív tárgyalások eredménye, amelyek biztosították, hogy mind a szabadalmak jogosultjainak, mind a megvalósítóknak az érdekeit méltányosan szolgálják

– hangsúlyozta.