Partneri megállapodást írt alá a Dunaferr termelésének szén-dioxid-mentesítéséről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Dunaferrt megvásárló indiai Liberty Steel Group acélgyártó és a zöldtechnológiát biztosító kínai CISDI Engineering Co. vezetőivel szerdán – írja az MTI.

20230216 Dunaújváros Dunaferr Zrt. Újraindult a november elején leállt 2-es számú nagyolvasztóFotó:  Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG 20230216 Dunaújváros 
Dunaferr Zrt. 
Újraindult a november elején leállt 2-es számú nagyolvasztó
Fotó:  Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Technológiafrissítés várható a vasműben.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság 

A megállapodást az indai cég nevében az elnök, Sanjeev Gupta és a kínai CISDI Engineering Co. első embere Hsziao Hszüe-ven írta alá. A miniszter emlékeztetett: novemberben a cég közel került az összeomláshoz, decemberben még a szénellátása sem volt biztosítva. A korábbi felelőtlen vezetés hanyagsága miatt több ezer munkahely került veszélybe.

„Az elmúlt tíz hónapban nagy utat tettünk meg” – mondta, hozzátéve, hogy a megállapodás az iparág jövőjét jelentő zöldacélgyártást alapozza meg, és ezzel több ezer munkavállaló helyzete válik hosszú távon kiszámíthatóbbá. A Dunaferr nemzetgazdasági szerepét kiemeltnek nevezte, hiszen a hazai acélgyártás hozzájárul a gazdasági szuverenitás növeléséhez. 

Igaz, a zöldacéltermelésre való átállás kihívás, de óriási lehetőségeket is rejt versenyképességi szempontból.

Az együttműködésben a két cég szén-dioxid-mentesítési tervet dolgoz ki és hajt végre, ennek eredményeként a Dunaferr a szénalapú acélgyártásról az elektromos ívkemencés technológiára tér át. Ennek köszönhetően akár 80 százalékkal csökkenhet a közvetlen szén-dioxid-kibocsátása. A sajtótájékoztatón Sanjeev Gupta elmondta, hogy a Liberty Steel világszerte gyors ütemben áll át az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású technológiákra. A versenytársainál két évtizeddel korábban, még ennek az évtizednek a végére karbonsemlegessé kíván válni. 

Az átalakulás befejeztével a Dunaferr Európa egyik legmodernebb acélgyártójává válhat.

A régió országai – Csehország, Románia, Lengyelország és Magyarország – nemcsak Európában, hanem globálisan is meghatározó szereplői lehetnek a világ zöldacéltermelésének – mondta, és reményét fejezte ki, hogy a Dunaferr átvételének uniós jóváhagyása hamarosan megtörténik.
A kínai állami tulajdonú CISDI Engineering Co. több mint öt évtizedes mérnöki tanácsadási és tervezési tapasztalattal rendelkezik, elsősorban fémipari projektben vesz részt. Elnöke, Hsziao Hszüe-ven közölte: minden technikai támogatást megadnak a Liberty Steel Groupnak a zöldacélgyártás megvalósításához és az európai szén-dioxid-semlegesség eléréséhez.

Több százmillió eurós projektről van szó

A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem közölték, de Fábián Gergely, a GFM iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az értéke több százmillió euró. Az fúziókontrollja a Dunaferr átvételéről október elején zárulhat.

A Liberty Steel Group a nyáron a felszámolási eljárás keretében adott be érvényes és nyertes pályázatot a magyar cégre, de még nem gyakorol tulajdonosi jogokat a magyar vállalat felett, mert ahhoz még az Európai Unió jóváhagyására van szükség.

A Liberty Steel Group a GFG Alliance része, amely összefogja az indiai üzletember Sanjeev Gupta és családja tulajdonában lévő globális vállalkozásokat és befektetéseket. A GFG Alliance harminc országban 35 ezer dolgozót foglalkoztat, éves bevétele meghaladja a 20 milliárd dollárt.