Hosszú huzavona után megmenekülhet a Dunaferr. A Liberty Steel nyertes ajánlata  mérföldkő, de a munka neheze csak most kezdődik. A külföldi menedzsment felelőtlensége, az elhibázott szankciók és az miatt 2022 végére a Dunaferr fizetésképtelen lett, a gyár működése ellehetetlenült, több ezer dolgozó munkája veszélybe került. Az üzem olyan rossz állapotban volt, ahonnan a sikeres talpra állásra hazánkban még nem volt példa – derült ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium keddi közleményéből.

20230320 Dunaújváros  
Dunaferr Dunai Vasmű
Meleghengermű 

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő  SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Mediaworks

Mivel a Dunaferr a magyar ipar kiemelt szereplője, az acélipar pedig stratégiai ágazat, így a kormányzat számára prioritást jelent a gyár megmentése. Ennek érdekében többek között jogszabályok megalkotásával és a felek közötti koordináció kialakításával tavaly év végére sikerült megakadályozni, hogy a vállalat működése végleg ellehetetlenüljön, és az energiaellátás megszűnése vagy az alapanyagok hiánya miatt az üzem súlyos és visszafordíthatatlan károkat szenvedjen.

A kormány Védelmi Bizottságot is felállított, a Dunaferr pedig 2022. december 14-én felszámolás alá került, az eljárás megteremtette a szükséges jogi kereteket a gyár megmaradáshoz. Az üzem életben tartása érdekében kialakítottak egy bérmunka-konstrukció, amelynek köszönhetően a kokszoló folyamatosan működni tudott, valamint a tavaly novemberben leállt kohó és a hengerművek is újra elindulhattak. Ezt a folyamatot érdemben segítette a bérgarancia kibővítése.

A kormány arról döntött, hogy 16 milliárd forintos segítséget nyújtva hat hónapon keresztül kifizeti több mint 4 ezer dolgozó bérét

annak érdekében, hogy a vasmű lelkét munkavállalók és családjaik ne kerüljenek veszélybe.

20230320 Dunaújváros  
Dunaferr Dunai Vasmű
Meleghengermű 

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő  SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Mediaworks

A folyamat következő lépéseként az acélgyártáshoz szükséges eszközök új cégekbe kerültek (DunaRolling és Duna Furnace dunai vasmű), amelyeket nyílt eljárásban értékesítésre hirdetett meg a felszámoló. A múlt pénteken zárult értékesítés során az a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot, amely már decemberben is a gyár megsegítésére sietett egy olyan időszakban, amikor az acélipar világszerte a legnehezebb időszakát élte.

A Dunaferr sikeres értékesítése mérföldkő, ám a munka neheze csak ezt követően kezdődik. A kabinet elkötelezett az acélipar jövője szempontjából kiemelkedő zöldátállás mellett. A gyár működése átszervezésre szorul, jelentős fejlesztések szükségesek a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása, a korszerű, 21. századi technológiaváltás, valamint a zöldacél gyártása érdekében.

Kiderült, mennyibe került a Dunaferr megvásárlása a Libertynek

A véget érhet Dunaferr évek óta húzódó kálváriatörténete, miután a korábban is már megmentőként emlegetett Liberty tette a legmagasabb ajánlatot a cég vagyontárgyainak értékesítésére.