Hszü Csia-jent, az Evergrande csoport elnökét szeptember elején vették őrizetbe a hatóságok – belső információk szerint –, s jelenleg ismeretlen helyen tartják, rendőrségi megfigyelés alatt – írta a Reuters.

(FILES) This photo taken on June 5, 2017 shows Evergrande's president Xu Jiayin, also known as Hui Ka Yan in Cantonese, attending a meeting in Wuhan, in China's central Hubei province. Billionaire Xu, of beleaguered Chinese property developer China Evergrande, is being held by police, a report said on September 27, 2023, as the debt-ridden company grapples with severe financial difficulties. (Photo by AFP) / China OUT
Fotó: AFP

Az egyelőre még nem világos, hogy Hszü miért áll úgynevezett „lakóhelyi felügyelet” alatt. Bár ez még nem jelenti azt, hogy letartóztatták vagy eljárást indítottak volna ellene, a kínai törvények szerint nem hagyhatja el a számára kijelölt helyet, és nem találkozhat vagy kommunikálhat másokkal – még a saját családjával sem. Ez az állapot elvileg nem haladhatja meg a hat hónapot.

A lépés a legújabb jele annak, hogy a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjének ügye új szakaszba lépett, amely már az igazságszolgáltatást is érinteni fogja, miután a hatóságok a hónap elején őrizetbe vették a vállalat vagyonkezelési egységének néhány alkalmazottját, nemrég pedig a vállalat két vezetője is rács mögé került.

Az Evergrande sorsa egyre bizonytalanabb, néhány napja pedig a vállalat adósságátütemezési terve is kútba esett, ami nemcsak a piacokat forgatta fel, de a felszámolás kockázatát is megnövelte

– mondta Fiona Kwok, a First Sentier Investors ázsiai portfóliómenedzsere.

Hszü, aki egykor Kína egyik legnagyobb tiszteletben álló üzletembere volt, mára a gazdasági visszaesés bűnbakjává vált. A vállalat az évek óta tartó kínai ingatlanválság központi szereplője, amely pénzügyi problémái miatt a szektoron kívül a teljes kínai gazdaságban is megingott a befektetői bizalom.

Az Evergrande problémái újra megrázták a kínai ingatlanszektort

A hitelezőknek újra csalódniuk kellett a bajba jutott fejlesztőben.

Pénteken az ingatlanfejlesztő közölte, hogy kénytelen volt lemondani találkozóját a hitelezőivel, ahol az offshore adósságainak az átrendezéséről tárgyaltak volna. Mint kiderült, nem tudott megfelelni az új kötvények kibocsátásához szükséges hatósági feltételeknek – ami az átütemezés kulcsfontosságú eleme lenne –, miközben a hazai kötvényeknél is fizetési problémái léptek fel.

Az Evergrande részvényei szerdán 7,6 százalékkal, 0,365 hongkongi dollárra estek. A vállalat dollárkötvényeinek árfolyama továbbra is mélyponton, 5 cent alatt van.

A Bloomberg kínai ingatlanrészvényekeit mérő mutatója 2,9 százalékot zuhant, és 2011 óta a legalacsonyabb szint felé tart. A lakásvásárlási hangulat továbbra is törékeny a kulcsfontosságú ünnepi értékesítési időszak előtt, amely próbára fogja tenni az elmúlt hetekben bevezetett ösztönző intézkedések hatékonyságát.

 

A szegénységben felnőtt Hszü az Evergrande-et Kína legnagyobb ingatlanfejlesztőjévé tette azáltal, hogy hatalmas földterületeket és riválisokat vásárolt fel, miközben a vállalat tőkéjét olyan területeken is befektette, mint a palackozott víz, a foci vagy az elektromosautó-gyártás.

Egykor Ázsia második leggazdagabb embere volt, ám a 2017-es, 42 milliárd dolláros vagyona mára körülbelül 1,8 milliárdra zsugorodott a fejlesztő összeomlása következtében.

A 64 éves üzletember több mint három évtizede tagja a kommunista pártnak, 2008-ban a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Konferencia, 2013-ban pedig a párt állandó elit bizottságának a tagja, amelyek kormányzati tisztviselőket és az üzleti élet legnagyobbjait tömörítik. Tavaly márciusban azonban mindkét csoportból kizárták, miután az ingatlancsoportja az ország hitelválságának az áldozatává vált.

Az Evergrande bukását a kínai jegybank és maga Hszi Csin-ping is a rossz belső gazdálkodásnak és a meggondolatlan terjeszkedésnek tulajdonította, a kormány pedig felszólította Hszüt, hogy a vagyonát fordítsa a befektetők visszafizetésére – a részvények zuhanásával azonban ez évekkel ezelőtt elpárolgott, és meg sem közelíti a fejlesztő több mint 300 milliárd dolláros, folyamatosan növekvő adósságát.

Ingatlanválság: több mint hétmillió lakás áll üresen Kínában

A hivatalos adatok szerint augusztus végén 648 millió négyzetméter volt az üresen álló ingatlanok összfelülete, de a valós adat még ennél is nagyobb lehet.