Hszi Csin-ping kínai elnök eltökélt a lakásválság mielőbbi megoldásában, azonban az ingatlanfejlesztőktől sorra érkeznek a rossz hírek. Mindez azt is megkérdőjelezi, hogy a hatóságok rendelkeznek egységes tervvel a bajba jutott szektor stabilizálásában. Az Evergrande legfontosabb leányvállalata, a Hengda Real Estate tegnap este jelentette be, hogy nem fizeti ki egy négymilliárd jüan értékű tőke- és kamatrészét.

China Evergrande Debts 2,388.2 Billion Chinese Yuan
NANNING, CHINA - AUGUST 29, 2023 - Aerial photo taken on August 29, 2023, 2019 shows the Evergrande Yuelongtai residential complex in Longgang District, Nanning City, Guangxi Zhuang Autonomous region. China Evergrande announced in the evening of August 27 on the Hong Kong Stock Exchange that as of June 30, 2023, the group's total liabilities were 23,882.0 billion yuan, and as of June 30, 2023, China Evergrande Group had a land reserve of 190 million square meters. In addition, the group has participated in 78 old renovation projects, including 55 in the Greater Bay Area (34 in Shenzhen) and 23 in other cities. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A Caixin pedig arról számolt be, hogy az Evergrande volt vezérigazgatóját és a korábbi pénzügyi igazgatót őrizetbe vették a kínai hatóságok. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a vállalat részvényei tegnap 22 százalékot estek, ma pedig mintegy 7 százalékot gyengült a cég árfolyama. A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője az elmúlt néhány évben értékének több mint 95 százalékát vesztette el.

 

A fejlemények a legrosszabbkor jöttek: az szereplői arra számítottak, hogy a pénteken kezdődő nyolcnapos nemzeti ünnep, az Aranyhét élénkülést hoz az ingatlaneladásokban. A tét idén sokkal nagyobb, mint valaha: a fejlesztők az eladásokból származó pénzre támaszkodnak, hogy teljesíteni tudják adósságkötelezettségeiket. Az ingatlanpiaci visszaesés veszélyezteti a kormány idei 5 százalékos növekedési célját, de Peking hosszú távon

csökkenteni akarja a gazdaság függőségét a szektortól. 

A vevők arra számítanak, hogy az ingatlanok értéke tovább csökken, ami a legnagyobb visszatartó erő a vásárlókat illetően. A lakásárak augusztusban már tíz hónapja mérséklődtek, elsősorban a kisebb városokban. A tél beköszöntével pedig a lakáseladások szezonálisan tovább lassulnak, vagyis a fejlesztőkhöz még kevesebb pénz áramlik, miközben hatalmas adóssággal rendelkeznek.

Az Evergrande a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője, amely 2021-ben bekövetkezett csődje óta folyamatosan a túlélésért küzd. A vállalat nem tud új kötvényeket kibocsátani, mivel a legnagyobb hazai leányvállalata, a Hengda Real Estate ellen vizsgálat indult. A cég 31,7 milliárd dolláros (több mint 100 ezermilliárd forint) adósságot görget maga előtt, a hongkongi bíróság pedig október végén dönt a felszámolási kérelemről.

Az ingatlanszektorban további olajat öntött a tűzre, hogy egy bermudai bíróság elrendelte az Oceanwide Holdings, egy másik nagy fejlesztő felszámolását, miközben a Country Garden is az összeomlás szélére került. A kínai fejlesztők adóssággondjai befejezetlen házakat és kifizetetlen beszállítókat eredményeztek, ami megingatta a fogyasztói bizalmat a világ második legnagyobb gazdaságában. Az ingatlanbefektetések, az eladások és az új építkezések megkezdése már több mint egy éve csökkenő tendenciát mutat.

Ingatlanválság Kínában, már a Moody’s is kongatja a vészharangot

A Moody’s hitelminősítő is megkongatta a vészharangot a válság sújtotta kínai ingatlanszektort illetően, és stabilról negatívra minősítette a kilátását. A hitelminősítő szerint a szerződéses eladások körülbelül 5 százalékos csökkenése várható Kínában a következő hat-tizenkét hónapban, és az ingatlanvásárlások fellendítését célzó kormányzati intézkedések valószínűleg rövid és alacsony hatásúak lesz.