BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Debreceni akkumulátorgyár: megszólaltak a kínaiak a bíróság döntése után – „Folytatjuk az építkezést”

A kínai CATL most először reagált a bíróság döntésére, amelyben megsemmisítették az egyik fontos engedélyét a debreceni akkumulátorgyár építéséhez.

Közleményt adott ki a CATL, miután szerdán a Kúria megsemmisítette a Debrecenben épülő gyár katasztrófavédelmi engedélyét. Erről részletesen ebben a cikkben számoltunk be.

Debrecen, 2023. február 23.
A drónnal készített képen talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án. A valaha volt legnagyobb, mintegy 3000 milliárd forint összértékű magyarországi beruházás keretében a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) közvetlenül 9000 új munkahelyet hoz létre Debrecenben.
MTI/Czeglédi ZsoltDebrecen, 2023. február 23.A drónnal készített képen talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án. A valaha volt legnagyobb, mintegy 3000 milliárd forint összértékű magyarországi beruházás keretében a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) közvetlenül 9000 új munkahelyet hoz létre Debrecenben.MTI/Czeglédi Zsolt
Debreceni akkumulátorgyár: megszólaltak a kínaiak a bíróság döntése után – „Folytatjuk az építkezést”. Fotó: Czeglédi Zsolt

Az ügy lényege, hogy a legfőbb jogi fórum, a Kúria november 29-én szóbeli határozatot hozott a CATL iparbiztonsági engedélyének megsemmisítéséről. Ennek okaként a biztonsági jelentés közzétételének formai hibáját jelölték meg. Schiffer András ügyvéd, aki a pert kezdeményező civil, Horváth Nándor Lászlót képviselte, a fejlemény nyomán úgy értékelt, hogy le kell állítani a beruházást.

A kínai cég most először reagált a bíróság döntésére. Először is azt emelték ki, hogy a megsemmisített engedély alapját képező biztonsági jelentéssel vagy bármilyen biztonsági kérdéssel kapcsolatosan a Kúriának nem volt kifogása. Kijelentették, hogy az ítéletnek nincs közvetlen hatása a kivitelezési munkálatok folytatására, mivel a bírósági döntés a társaság egységes környezethasználati engedélyének, illetve építési engedélyének érvényességét nem érinti. 

Így a CATL folytatja a debreceni gyár folyamatban lévő építését, és megteszi a szükséges lépéseket az iparbiztonsági engedély megszerzéséhez szükséges összes követelmény teljesítése érdekében

– fogalmaztak.

Debreceni kínai akkumulátorgyár: döntött a bíróság – megsemmisítette az engedélyt

Nem várt esemény nehezítheti a Debrecenben épülő CATL-üzem megvalósulását. Schiffer András szerint most le kell állítani a beruházást.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.