Hosszú távra tervez a CATL Debrecenben, ezért nagy hangsúlyt fektet a helyi munkavállalók toborzására és a tehetségek gondozására – erről is beszéltek a kínai akkumulátorgyártó vezetői egy csütörtöki, debreceni sajtótájékoztatón, amelyről a cég közleményben tájékoztatott. 

CATL builds battery cell factory in Thuringia
Indul a toborzás a debreceni kínai akkumulátorgyárba – látványos szakaszba ért az építkezés. Fotó: AFP

Jason Chen, a CATL európai operációért felelős ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a vállalat bizalomra épülő, erős partneri kapcsolatok kialakítására törekszik a város és a környező települések lakosaival. Mindez a konkrétumok szintjén is megmutatkozik: a CATL magyarországi leányvállalata együttműködési megállapodás aláírásáról döntött a Debreceni Szakképzési Centrummal, illetve

toborzási kampányba kezd a jövő év első felében.

Az együttműködésnek köszönhetően a diákok megismerkedhetnek az iparág legmodernebb technológiájával, megtapasztalhatják, mit jelent a csapatmunka egy nemzetközi vállalatnál, emellett széles körű szakmai kihívásokkal találkozhatnak. Ezzel párhuzamosan a CATL Debrecen szakképzett, motivált, fiatal helyi munkaerőt foglalkoztathat.

Hol tart a debreceni kínai akkumulátorgyár építése? 

A CATL az innovatív energiaipari technológiák fejlesztése területén globális piacvezető. A vállalat a második európai akkumulátorgyárát Debrecen Déli Ipari Parkjában létesíti, amivel Hajdú-Bihar Vármegye egyik legnagyobb munkaadójává válik. 

A beruházás a tervek szerint halad, az üzem 2025-ben kezdi meg a termelést. Az építkezés mostanra látványos szakaszához érkezett: a talajegyengetési és cölöpözési munkálatok már befejeződtek, a beruházás a gyár szerkezetépítésének fázisában tart. A legmodernebb ipar 4.0 technológia telepítésére 2024-ben kerül sor. 

Ezzel párhuzamosan a vállalat jövőre megkezdi az új munkatársak felvételét is. A következő év első felében a CATL mintegy 200 munkavállaló felvételét tervezi, akik elsősorban 

  • a karbantartás, 
  • a termelés, 
  • a minőségbiztosítás 
  • és a logisztika területén fognak dolgozni. 

Az alkalmazottak száma 2024 folyamán fokozatosan nő. Közvetlenül a termelés beindulása előtt elsősorban szakképzett munkaerőre lesz szüksége a cégnek, mérnökökre, technikusokra és gépkezelőkre. A fejlett technológiának és a folyamatos innovációnak köszönhetően a CATL magas szintű képzést is biztosít majd alkalmazottainak. „Minden városban, ahol a CATL jelen van, arra törekszünk, hogy jó munkaadóvá és jó szomszéddá váljunk” – hangsúlyozta Jason Chen.

Debreceni akkumulátorgyár: megszólaltak a kínaiak a bíróság döntése után – „Folytatjuk az építkezést”

A kínai CATL most először reagált a bíróság döntésére, amelyben megsemmisítették az egyik fontos engedélyét a debreceni akkumulátorgyár építéséhez.