Az olasz államkincstár hétfőn közölte, több pénzintézetet is megbízott azzal, hogy kezdjék el a Monte dei Paschi di Siena (MPS) részvényeinek mintegy 20 százalékának értékesítését befektetőknek – írta a Reuters.

Monte Paschi Di Siena Bank
Fotó: NurPhoto via AFP

A bejelentés estéjén az MPS részvényei 3,07 eurón zártak, ami a bankot mintegy 3,8 milliárd euróra értékeli. Mivel a magasabb kamatlábak a bankok nyereségét is növelik, az MPS előrejelzése szerint a nettó profit idén meghaladja az 1,1 milliárd eurót.

A kincstár még májusban jelentette be, hogy nyitott a részesedését piaci részvényeladás útján csökkenteni, feltéve, hogy bármely jelentős új befektető a nemzeti érdekeknek megfelelően kezeli a részesedést.

Az MPS közleménye szerint a BofA Securities, a Jefferies és a UBS Europe lesznek a gyorsított könyvépítés globális koordinátorai.

Olaszország az versenyhatóságaival 2017-ben, a toszkán bank 5,4 milliárd eurós mentőcsomagjának idején kötött kötelezettségvállalásai arra kötelezik Rómát, hogy végül eladja 64 százalékos részesedését a bankban.

Ikonikus olasz vállalatokat mentene Róma

Meloni kormányának csődök sorozata és az államkassza kiürítése között kell választania.