Elsőfokú ítélet született a Malév-ügyben – erről adott ki közleményt a Fővárosi Főügyészség. Ebből kiderült, hogy a Fővárosi Törvényszék a magyar légitársaság korábbi igazgatósági elnökét és az egyik volt vezérigazgatóját is bűnösnek mondta ki.

00110522
Szétlopták a Malévot: döntött a bíróság – elítélték a magyar légitársaság vezetőit

A Fővárosi Főügyészség konkrét neveket nem árult el, de a vádiratból több részlet is kiderült. Az ügy egyik vádlottja a Malév Zrt. egykori igazgatósági elnökeként a vagyonkezelői kötelességeire vonatkozó szabályokat megszegve arra utasította vádlott-társait, a magyar légitársaság két akkori vezérigazgatóját, hogy egy, az érdekeltségébe tartozó céggel tanácsadói szerződéseket kössenek.

A többségi tulajdonos elnök utasításának megfelelően a másik két vádlott – ugyancsak a vagyonkezelői kötelességeikre vonatkozó szabályokat megszegve – a 2007-es és a 2008-as évben a kijelölt céggel összesen három tanácsadói szerződést kötött. Ezek alapján a Malév a későbbiekben tényleges teljesítés nélkül fizette ki a szerződésekben szereplő megbízási díjakat. Ez úgy történhetett meg, hogy az egyik vezérigazgató valótlan tartalmú teljesítési igazolásokat állított ki a ténylegesen el nem végzett tanácsadói feladatokról. Nem kis összegről volt szó: a vádlottak a fenti cselekményükkel a végül 2012-ben becsődölt magyar légitársaságnak 

összesen több mint 800 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

Az átutalt pénzösszeget ezt követően az elnök és a valótlan teljesítési igazolásokat kiállító vezérigazgató továbbutaltatta a saját érdekkörükbe tartozó cégek részére, amelyek azt az üzleti tevékenységük keretében felhasználták.

Milyen ítéletet szabott ki a bíróság a Malév-perben?

Az ügyészségi vádirataban több százmilliós vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésnek minősítették az esetet. A Fővárosi Törvényszék a tárgyalások eredményeként kihirdetett ítéletében a volt igazgatósági elnököt mint felbujtót, valamint a valótlan teljesítési igazolásokat is kiállító volt ügyvezető igazgatót 

  • különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, 
  • valamint pénzmosás bűntettében 

bűnösnek mondta ki. Ehhez képest a következmények inkább enyhének mondhatók. Mindkét vádlottat két év börtönbüntetésre, valamint mindössze egymillió forint pénzbüntetésre ítélték. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását mindkét vádlott esetében négy év próbaidőre felfüggesztette, egyúttal öt évre eltiltotta őket attól, hogy gazdasági társaság vezető tisztségviselői legyenek. A harmadik vádlott-társukat a bíróság a vád alól bizonyítottság hiányában felmentette.

Nem ért véget a Malév-per

Csakhogy a döntés nem jogerős. A Fővárosi Főügyészség ugyanis az elítélt vádlottak esetében súlyosításért fellebbezett: végrehajtandó szabadságvesztést és közügyektől eltiltás kiszabását, valamint a pénzbüntetés összegének megemelését akarja elérni. A harmadik, felmentett Malév-vezető esetében pedig a bűnösség megállapítására és büntetés kiszabására irányul az ügyészi fellebbezés.

Tíz éve sokkolta a magyarokat a nemzeti légitársaság csődje

Csütörtökön lesz tíz éve, hogy Magyarország eddigi legnagyobb nemzeti légitársasága, a Malév közel hatvanéves működést követően hivatalosan felfüggesztette a repülési tevékenységét. Az összeomlás nem a semmiből jött, de mikor bekövetkezett, bombaként robbant. Reálisan nézve a társaság csőddel végződő életútjának már az alapítástól kezdődően megágyaztak.