mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó startupja, az xAI kiadta első chatbotját Grok néven. A kipróbálás alatt álló MI csak korlátozott számban érhető el az Egyesült Államokban. Musk bejelentette, hogy a tesztelési szakasz után minden X (korábban Twitter) Premium+ előfizetőnek elérhető lesz a chatbot, vagyis a nagyközönség kimarad a körből.

Digital,Chatbots,On,Smartphones,Access,Data,And,Information,In,Online
Fotó: Shutterstock

A tervek szerint a technológiát a jövőben beépítik az X platformba. A grok egy amerikai sci-fi író, Robert A. Heinlein által kitalált ige,s azt jelenti, hogy alaposan megérteni egy jelenséget. A milliárdos közölte: a Grokot az X adatainak felhasználásával fejlesztik, így tájékozottabb a legújabb fejleményekről a versenytársaihoz képest. A világ leggazdagabb embere szerint a chatbot gyakran humorosan és szarkasztikusan válaszol – írja a Guardian.

Elon Musk áprilisban jelentette be, hogy a szerinte baloldali-liberális irányban elfogult ChatGPT alternatívájaként létrehozza saját chatbotját TruthGPT néven, de úgy tűnik: időközben átnevezték. Szeptemberben pedig arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia egyszerre a legnagyobb áldás és a legveszélyesebb átok, ami a civilizációra leselkedik. Ennek ellenére beszáll az MI terén folyó versenybe.

A tavaly november végén elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, mivel képes az emberi beszélgetés pontos utánzására, szöveget generál, képeket és videókat készít. Tud dalokat komponálni, recepteket,  e-maileket szerkeszteni vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával.

Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is, és jó néhány cég dobta piacra a saját megoldását, a többi között a Google is, de van orosz chatbot is. Bár a mesterséges intelligenciák képességei lenyűgözték a kutatókat, az etikusok és a törvényhozók egyre jobban aggódnak amiatt, hogy szabályozás nélkül milyen károkat okozhatnak a társadalomban, még Ferenc pápa is az MI veszélyeiről beszélt. Ezzel szemben mások az előnyeit hangsúlyozzák.

Mesterséges intelligencia felé kacsingat a Lidl-tulajdonos

Többek között a Lidl-tulajdonos Schwarz csoport is része annak a befektetői konzorciumnak, amely több mint 500 millió eurós finanszírozást nyújt az Aleph Alpha német mesterségesintelligencia- (MI) startupnak. A Lidl-tulajdonos saját IT-részlegének kiépítésére is készül ezzel párhuzamosan Délnyugat-Németországban. A konzorcium másik vezető befektetője egy a délnyugat-németországi Heilbronnban található MI-központ, de a befektetők között van a Bosch kockázati tőkével foglalkozó részlege és az SAP is a startup közleménye szerint.