Utolsóként, a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) is csatlakozott a MÁV-Volán csoport bérmegállapodásához – jelentette be Lázár János közösségi oldalán.

Lázár, Volán
Letették a fegyvert a szakszervezetek Lázár János előtt – nem lesz újabb Volánbusz-sztrájk. Fotó: Lázár János/Facebook

Ezzel eldőlt, hogy a Volánbusznál decemberben és januárban is kétnapos sztrájkot szervező SZAKSZ nem folytatja a bérharcát és nem hirdet meg újabb leállást februárra. Jóllehet, erről még néhány napja is szó volt.

Az építési és közlekedési miniszter posztjában arról írt, hogy a Dobi István vezette SZAKSZ még időben csatlakozott a megállapodáshoz, így a MÁV-Volán csoport mind a kilenc nagy, reprezentatív érdek-képviselete még éjfél előtt aláírta a három évre szóló bérmegállapodást. Ez azért fontos fejlemény, mert így a cégcsoport mind az 56 ezer munkavállalója már januártól az emelt bérét kapja.

A megállapodással mindenki nyert – fogalmazott Lázár János. Kiemelte, hogy a munkavállalók biztosak lehetnek abban, hogy a következő években az fölött fog emelkedni a bérük, a MÁV-Volán csoport pedig a korábbinál kiszámíthatóbb feltételek mellett, jobb tervezési képességgel tudja végrehajtani a megújulási programját, amit 

az állam tulajdonosi jogait képviselő közlekedési miniszterként elvár a vezetéstől.

A SZAKSZ fegyverletétele annyiban nem meglepetés, hogy mostanra egyedüli érdekképviselet maradt, amely nem írt alá. Szerdán délelőtt ugyanis a másik volános szakszervezet, a KKSZ is szignálta az alkut. Dobi István korábban arról beszélt, hogy a bérharcukat vagy győzelemig vagy bukásig viszik, de azt is jelezte, hogy egyedül nem tudják tartani a frontot a végletekig.

Bár a SZAKSZ végül nem érte el a célját és nem tudta megakadályozni a hároméves bérmegállapodást, kudarcnak mégsem tekinthető a szerepvállalása. Végeredményben ugyanis a MÁV-Volán csoport 2026-ig összesen legalább 28 százalékos fizetésemelést vállalt.

Lázár János is elégedett lehet, hiszen egy elnyúlt konfliktust sikerült lezárnia az ország legtöbb munkavállalót foglalkoztató társaságánál. Ráadásul nem ez az első „győzelme” a héten a miniszternek, hétfőn ugyanis a Budapest-bérlet körüli vita is nyugvópontra jutott.

Egyszerűbb és átláthatóbb az új bérletrendszer a MÁV szerint

A megállapodással a Pest vármegyebérletek egy nemzeti tarifaközösségi termékké válnak.