Cégvilág

A gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházásának képviselőit fogadta a kormányfő

Magyarország az elmúlt évtizedben kiszámítható, stabil és kölcsönös tiszteletre épülő kapcsolatrendszert hozott létre Kínával – ebben egyetértett Orbán Viktor miniszterelnök és a BYD autógyár vezetősége, akiket a miniszterelnök szombaton fogadott.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Karmelita kolostorban fogadta a kínai BYD autógyár vezetőségét, és áttekintették az óriásvállalat magyarországi beruházásainak helyzetét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A magyar gazdaságtörténet egyik legfontosabb beruházása érkezik Magyarországra, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó vállalata, a kínai BYD ugyanis Szegeden építi fel az első európai autógyárát – emlékeztetett Havasi Bertalan. A több milliárd euró értékű, technológiaváltást is hozó beruházásnak köszönhetően munkahelyek ezrei jönnek létre, és a helyi beszállítók is profitálnak a BYD jelenlétéből.

Orbán Viktor a tárgyaláson elmondta: 

a kormány szándéka, hogy ne csupán egy gazdaságpolitikai fejlesztés valósuljon meg Szegeden, hanem az ott élő emberek is érezhessék annak pozitív hatásait a mindennapjaikban.

Ennek érdekében több milliárd forint értékben indul infrastruktúra-fejlesztés, ami érinti az úthálózatot, a közműhálózatot valamint a közösségi szolgáltatásokat is.

A felek kiemelték: Magyarország Kína számára évek óta az első számú kelet-közép-európai beruházási célország. Hazánk az elmúlt évtizedben kiszámítható, stabil és kölcsönös tiszteletre épülő kapcsolatrendszert hozott létre Kínával, és évről évre jelentős rekordok dőlnek meg a gazdasági, kereskedelmi együttműködésben.

BYD
A BYD lett a 2024-es németországi labdarúgó-Európa-bajnokság hivatalos e-mobilitási partnere.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A Szegedre tartó kínai elektromosautó-gyártó SEAL U típusú modellje bemutatásának sajtóeseményét a Puskás Arénában rendezték meg, miután a BYD lett a 2024-es németországi labdarúgó-Európa-bajnokság hivatalos e-mobilitási partnere. Az eseményen elhangzott: az ázsiai vállalat a legfejlettebb technológiát és automatizált gyártási folyamatot hozza el Magyarországra, miközben több ezer munkahelyet is teremt nálunk.

A tavalyi negyedik negyedévben a BYD egy kisebb földrengést okozott az autóiparban azzal, hogy megelőzte a Teslát a tisztán elektromos gépjárművek eladásában, és a világ első számú villanyosgyártójává vált. 

 

 

Karmelita kolostor Orbán Viktor Szeged kínai BYD
Kapcsolódó cikkek