Az Európai Bizottság (EB) nyitottabb az európai távközlési vállalatok közötti felvásárlásokra és fúziókra, ha az felgyorsítja az 5G bevezetését, valamint elősegíti az elöregedő hálózatok korszerűsítését – derül ki a Financial Times által látott dokumentumokból. Mindez enyhülést jelent az EB politikájában, amely az elmúlt években igyekezett fellépni a piac koncentrációja ellen.

Expansion of the mobile communications network in North Rhine-Westphalia
Fotó: AFP

A digitális infrastruktúráról szóló, nagy érdeklődéssel várt jelentés a jövő héten jelenhet meg. A lap információ szerint ebben az uniós testület megállapította, hogy az ágazat széttagoltsága befolyásolhatja a szolgáltatók azon képességét, hogy elérjék a beruházások finanszírozáshoz szükséges méretet, különös tekintettel a határokon átnyúló szolgáltatásokra.

A bizottság elismeri, hogy a fogyasztóknak előnyös a versenyképes távközlési piac, mivel alacsonyan tartja az árakat, de figyelembe kell venni az iparág versenyképességet és a méretgazdaságossági szempontokat. Bár az ajánlások nem lesznek jogilag kötelező erejűek, a távközlési szolgáltatók szerint Brüsszel ezzel jelezheti: a jövőben elfogadhatja a fúziókat és a felvásárlásokat, ha ez segít áthidalni az ágazatban lévő finanszírozási hiányt.

Források szerint a dokumentum kapcsán éles vita várható, mivel többen attól tartanak, hogy a piac koncentrációja növelné az árakat, és a fogyasztók rosszabbul járnának. Brüsszel korábban fellépett a jelenség ellen, például megakadályozta, hogy a CK Hutchison felvásárolja az O2-t. A bizottság várhatóan a hónapban dönt az Orange és a MasMóvil tervezett spanyolországi közös vállalkozásával kapcsolatban, amire egyfajta tesztként tekint az iparág.

Jöhet a Big Tech megregulázása?

A tervezetben az Európai Bizottság szerint szükség lehet arra, hogy a nagy technológiai vállalatok is fizessenek az általuk használt infrastruktúráért. Az európai távközlési cégek (Vodafone, BT, Deutsche Telekom, Orange, Telefónica stb.) már évek óta követelik az Európai Bizottságtól, hogy kötelezzék az amerikai technológiai óriásokat: méltányosan és arányosan járuljanak hozzá az infrastruktúra-építés és üzemeltetés költségeihez.

Az érintettek azzal érvelnek, hogy a Facebook, a Google, a Netflix és mások szolgáltatásai teszik ki az európai internetes adatforgalom jelentős részét: a hasznot zsebre teszik, miközben a hálózatok korszerűsítése egyre nagyobb terhet ró a távközlési szektorra. Az iparág vezetői tavalyi nyílt levelükben közölték, hogy a jövőbeni beruházások is függenek attól, milyen álláspontra helyezkedik az ügyben az Európai Bizottság.

Gyenge internetkapcsolat gátolja az EU külügyi tevékenységét

Az kül- és biztonságpolitikáját az Európai Külügyi Szolgálat hajtja végre az EU-s intézményekkel karöltve. A szervezet többnyire eredményes koordinációt folytat a partnerintézményekkel, ám bőven akad még fejlesztenivaló az Európai Számvevőszék szerint, mert például a küldöttségek nem kapnak elegendő visszajelzést és időszerű iránymutatást, a munkát pedig információkezelési és informatikai hiányosságok nehezítik – meglepő, de ilyen például a gyenge internet.