Az eddiginél jóval szűkebb körben lehet majd kereskedni a TUI papírjaival, ugyanis Európa legnagyobb utazásszervezőjének részvényeit még az idén kivezetik a londoni tőzsdéről. Legalábbis ezt szorgalmazza a részvényeseknek írt levelében a társaság, amelynek vezetése és felügyelőbizottsága egyaránt ezt javasolja a ma tartandó rendkívüli közgyűlés legfontosabb napirendi pontjaként megszavaztatni. 

25 August 2023, Lower Saxony, Hanover: Sebastian Ebel (r), CEO of TUI AG, speaks at an opening event of the new Group headquarters of the Tui travel group in Hanover. At the new Group headquarters, the Tui Group is bringing together 2,800 employees from eight Group companies, who were previously spread across three locations in Hanover. Photo: Moritz Frankenberg/dpa (Photo by Moritz Frankenberg / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Sebastian Ebel TUI-vezérigazgató is a londoni exit mellett érvel közönségének.
Fotó: Moritz Frankenberg / DPA / AFP   

Indoklásuk szerint a londoni exittel a német társaság tiszta vizet önt a pohárba, a kettős jelenlét helyett a frankfurti parkettre fókuszál. A döntéshez 75 százalék plusz egy szavazat szükséges. A cég számára a brit First Choice Holidays utazási iroda 2017-es akvizíciójakor az ügylet engedélyezésének feltételéül szabták a londoni tőzsdei bevezetést, ez indokolta a kettős jegyzést. 

Frankfurtban érzik otthon magukat    

Ennek mostani felszámolását egyrészt a tőkepiaci viszonyok egyszerűsítésével és a költségek csökkentésével, másrészt a TUI német gyökereivel indokolták, arról nem is szólva, hogy a részvénykereskedés 77 százalékban már eleve a frankfurti tőzsdén zajlott. A londoni kivezetést nyilván megszavazza a közgyűlés, közte Alekszej Mordasov képviselője is. 

Az orosz oligarchának nem jött jól a „főnöke”, Vlagyimir Putyin által Ukrajna ellen indított háború,

hiszen a nyugati, személyre szóló szankciók már az első körben elérték, miközben lázasan azon fáradozott, hogy a leányára, Marina Mordasovára írassa a 30 százalék körüli meghatározó TUI-részesedését.

Ám a pakettet közvetetten birtokló, Virgin-szigeteken bejegyzett Ondero Limiteden belüli trükközésre hamar fény derült, a német tőkepiaci hatóság vagyonátjátszásként értékelve felfüggesztette, egyben kizárta a szankcionált Mordasovékat a soron következő tőkeemelésből, melynek levezénylése után az orosz befolyás 10 százalékra olvadt a TUI-ban. Az orosz leányvállalatot pedig azóta értékesítették.       

Mordasovéknál is cseng a kassza                                

Mordasovék azonban így is tarthatják a markukat, részesedhetnek az utazásszervező társaság nyereségéből, s most éppen van is miből. A kedd reggel publikált negyedéves gyorsjelentés szerint a 2022 évzáró negyedévéről kimutatott 153 millió eurós üzemi veszteség 6 milliós nyereségbe csapott át az utazási szolgáltatások iránti igények robusztus növekedése, valamint az inflációs hatások ügyfelekre történt áthárítása miatt – írja a Reuters.     

03 December 2023, Bavaria, Munich: A TUI plane takes off from Munich Airport. Munich Airport resumed flight operations at 06:00 on 03.12.2023. Due to the severe onset of winter in Bavaria, flight operations had been temporarily suspended the previous day. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)t
A TUI csoport flottájában 143 repülő hozza-viszi a turistákat.
Fotó: Karl-Josef Hildenbrand / DPA / AFP

Az LSEG elemzői konszenzusa még 102 millió eurós üzemi veszteséggel számolt az október–decemberi negyedévre. Az eltérés annak a 200 ezer ügyfélnek köszönhető, akik a piac által várt 3,3 milliós utasszámot meghaladóan jelentkeztek utazási igényükkel a TUI irodáiban. 

A 3,5 millió megszerzett ügyfél 6 százalékkal több az egy évvel korábbinál. 

Ők egyébként többet is hagytak a TUI kasszájában, a 4,3 milliárd eurós negyedéves bevétel 15 százalékkal haladja meg a bázisidőszakét. A TUI csoport 143 repülőgépből álló charterflottát üzemeltet.

Az erős tavalyi nyári–őszi szezont követően az októberrel záruló 2024-es üzleti év további kasszasikerekkel kecsegtet, a TUI fenntartotta a 25 százalékos profitnövekedési előrejelzését, míg középtávon a 7–10 százalék közötti sávban stabilizálódhat az éves nyereségnövekedési tempó.      

Határtalan az optimizmus   

A TUI számításai szerint az idei nyári szezonban az utazások iránti kereslet már meghaladja a pandémia előtti utolsó, kirobbanó eredményeket felmutató 2019-es évben regisztráltat. 

 

A saját repülőgépflottát üzemeltető TUI vezetése szerint sem az inflációs kérdőjelek, sem a kerozin drágulása, sem a repülőgép-szállítások csúszásával fellépő kapacitásszűke, de még a geopolitikai konfliktusok sem tudják eltántorítani az embereket attól, hogy bepótolják azokat az élményeket, amelyeket a pandémia vett el tőlük. Sokak anyagi helyzete csak most teszi ezt lehetővé.

A TUI gyorsjelentését és a londoni kivezetésről szóló megelőlegezett döntést 8 százalékos erősödéssel honorálta a részvényárfolyam.