Felháborodást váltott ki az EU-ban a Microsoft és a francia technológiai startupcég, a Mistral AI közötti megállapodás. Az uniós törvényhozók azt követelik, hogy vizsgálják meg a megállapodást, mivel szerintük a redmondi vállalatban túl sok technológiai hatalom koncentrálódik.

Microsoft,Logo,On,Phone,And,Blurred,Ai,Chip,On,The
A Microsoft új adatközpontokat létesít Németországban.
Fotó: Shutterstock

A trösztellenes hatóságok már vizsgálják a Microsoft és a ChatGPT-t gyártó Open AI között létrejött partnerséget, az Európai Bizottság korábban is figyelmeztette a redmondiakat, hogy a cégek kapcsolata sértheti az EU versenyszabályait. Pont emiatt érte váratlanul az uniót, hogy a Microsoft bejelentette: 15 millió eurós (nagyjából 5,8 milliárd forint) befektetést eszközölt a párizsi székhelyű Mistralba, és hamarosan elérhetővé teszi a vállalat mesterségesintelligencia- (MI) modelljeit az Azure platformon keresztül.

A Microsoft szóvivője azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy

a redmondi cég részesedés nélkül fektetett be a Mistralba, később viszont pontosítottak, hogy a befektetést részvényekké fogják átalakítani.

Ez általános gyakorlat azon nagy technológiai vállalatok körében, amelyek MI-startupokba fektetnek be értékelés nélkül. A Mistral értékét legutóbb 2 milliárd euróra becsülték olyan befektetők, mint Andreessen Horowitz és a Lightspeed.

Az EU harca a Microsofttal és az MI-vel

Az EU év elején már rávetette magát a Microsoft és az Open AI 13 milliárd dolláros (nagyjából 4705 milliárd forint) megállapodására, hogy kiderítse, felülvizsgálható-e az unió vállalati összefonódást ellenőrző rendelete alapján. Az Európai Bizottság a nagy digitális piaci szereplők és a generatív mesterséges intelligencia fejlesztői és szolgáltatói között létrejött néhány megállapodást is megvizsgál, egyebek között abból a szempontból, hogy ezek a partnerségek milyen hatással vannak a piaci dinamikára.

Az MI témája amúgy is porondon volt már, ugyanis 2023 végén az EU tisztségviselői megállapodtak a mesterséges intelligencia használatát szabályozó, első átfogó törvényekről, amelyek egyebek között olyan rendszereket érintenek majd, mint a ChatGPT vagy az arcfelismerés. Az Európai Parlament 2024 elején szavaz a mesterséges intelligenciáról szóló törvényjavaslatokról, de a jogszabályok legalább 2025-ig nem lépnek hatályba.