Nemzetközi gazdaság

Az európai versenyhatóság rávetette magát a Microsoft OpenAI befektetésére

A Microsoft tavaly bejelentette, hogy 13 milliárd dollárt kíván befektetni az OpenAI-ba, a ChatGPT chatbot gyártójába. Az Európai Bizottság felkereste a nagy digitális vállalatokat, hogy felmérje, a Microsoft befektetése korlátozza-e a versenyt a mestersége intelligencia piacán.

Az versenyhatósága vizsgálatot indít, hogy kiderítse, a Microsoft amerikai szoftveripari óriáscég OpenAI-ba történő több milliárd dolláros befektetése felülvizsgálható-e az unió vállalati összefonódást ellenőrző rendelete alapján – közölte kedden az Európai Bizottság.

Illustrative,Editorial,Of,Openai,Logo,On,Smartphone,Screen.,Open,Ai
Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság felhívást tett közzé a generatív mesterséges intelligencia piacán zajló versennyel kapcsolatban, és több nagy digitális szereplőnek is megkeresést küldött. Minden érdekelt felet arra kérnek, hogy ossza meg tapasztalatait és adjon visszajelzést a verseny szintjéről, valamint arról, hogy a versenyjog miként segíthet abban, hogy ezeken az új piacokon megmaradjon a verseny.

Az Európai Bizottság emellett a nagy digitális piaci szereplők és a generatív mesterséges intelligencia fejlesztői és szolgáltatói között létrejött néhány megállapodást is megvizsgál, többek között abból a szempontból, hogy ezek a partnerségek milyen hatással vannak a piaci dinamikára 

– olvasható a brüsszeli testület sajtóközleményében.

Jönnek a személyre szabott csetrobotok, indul az OpenAI boltja

Programozni sem kell tudni, bárki kereshet majd egy jól beállított ChatGPT-verzióval.

Margrethe Vestager versenyjogért felelős uniós biztos a testület felhívásával kapcsolatban hangsúlyozta: az EU célja, hogy ezeken az új piacok továbbra is érvényesüljön a verseny, és hogy semmi ne álljon a vállalkozások növekedésének útjába.

Felkérjük a vállalkozásokat és a szakértőket, hogy tájékoztassanak bennünket minden olyan versenykérdésről, amelyet ezekben az iparágakban észlelnek, miközben szorosan figyelemmel kísérjük a mesterségesintelligencia-partnerségeket, hogy azok ne torzítsák indokolatlanul a piaci dinamikát

– nyilatkozta az uniós biztos.

Az EU-ban a mesterséges intelligenciába történt kockázatitőke-befektetéseket több mint 7,2 milliárd euróra becsülik. A Microsoft tavaly bejelentette, hogy 13 milliárd dollárt kíván befektetni az OpenAI-ba, a ChatGPT chatbot gyártójába.

 

OpenAI befektetés microsoft mesterséges intelligencia
Kapcsolódó cikkek