A Revolut brit ágának vezető tisztségét december óta betöltő Francesca Carlesi szerint a világon három nagy pénzügyi központ verseng a szakemberekért: Párizs, New York és London. Az utóbbi pedig egyelőre lemaradni látszik a többitől. A brit leányvállalat éppen ezért csatlakozott az Innovate Finance szakmai szervezet kezdeményezéséhez, hogy startupbarát politikára ösztönözze a londoni kormányt.

revolut
A Revolut felveszi a harcot a nagy cégekkel.
A Revolut felveszi a harcot a nagyobb riválisaival is. Fotó: Revolut

London a pénzügyi válság után élen járt a digitális bankolás elindításában, de az elmúlt két-három évben valami megváltozott Carlesi szerint. Nik Storonsky társalapító pedig a nehézkes brit szabályozásra panaszkodott korábban. Ennek ellenére továbbra is számolnak a várossal egy esetleges tőzsdei bevezetés helyszíneként, ám ez még messze van.

Bankká válna a Revolut

A Revolut már harmadik éve vár arra, hogy az Egyesült Királyság hatósága kiadja számára a bankindításhoz szükséges működési engedélyt. Így Carlesi legfőbb feladata, hogy válaszoljon azokra a kihívásokra, amelyek az engedélyezés előtt állnak: rendbe tetesse a számvitelt, megoldja az ellenőrzési, az irányítási és a kulturális problémákat, egyszerűsítse a részvénystruktúrát, valamint megoldja azokat a problémákat is, amelyeket a könyvvizsgáló tavaly felvetett. 

Carlesi a problémákat nagyon jó leckének nevezte, és a Bloombergnek elmondta, hogy jól haladnak a 2023-as elszámolásokkal. Storonsky és Carlesi úgy véli, hogy a 2015-ben eredetileg az olcsó devizaváltásért létrehozott 

Revolut az egyetlen olyan európai fintech cég, amely az amerikai globális technológiai óriások kihívója lehet.

„A nagy bankok egyike sem tud globális platformként minden országban egyedi szolgáltatásokat nyújtani. A Revolut képes erre” – jelentette ki Carlesi.

Francesca Carlesi, revolut
A Revolut a fintechek ékköve Francesca Carlesi szerint.
A Revolut a fintechek ékköve Francesca Carlesi szerint. Fotó: Revolut

A Revolut számára az Egyesült Királyság továbbra is kulcsfontosságú, mivel a legnagyobb piaca. A vállalatnak 1200 alkalmazottja és mintegy nyolcmillió ügyfele van a szigetországban. A legnagyobb befektetői közé tartozik a SoftBank és a Tiger Global Management.

Bíznak a szupererőben

A brit ágazat vezetője szerint a Revolut szuperereje a mesterséges intelligenciában és a gépi tanulásban rejlik. Ezekkel ugyanis hatékonyan veszik fel a küzdelmet a banki csalások ellen.

A Revolut ügyfélköre havonta egymillióval bővül világszinten. Köztük van sok magyar is, akiknek a fintech társaság új szolgáltatást vezet be.

Villámgyorsan terjed a gyors meggazdagodást ígérő csalás

A Revolut tudomására jutott csalások többsége a Meta közösségi médiumairól, a Facebookról, az Instagramról vagy a WhatsAppról indult tavaly. A csalók általában a gyors meggazdagodás ígéretével próbálkoztak.