A neobankok és a fintech platformok alaposan felforgatták a fogyasztók viszonyulását a pénzügyekhez. Az egyik legismertebb szolgáltató a Revolut, amely egyszerű használatával és rugalmasságával lett népszerű. Azonban minden pénzügyi szolgáltatónak megvannak az előnyei és a hátrányai, így a Revolutnak is.

Lod,,Israel,-,July,16,2023:,Revolut,App,Play,Store,Page
A Revolut számos innovatív szolgáltatást ajánl az ügyfeleknek, ám a pénzügyi megbízhatósága nem olyan erős, mint egy hagyományos bankénak.
Fotó: Maor_Winetrob

A magyarországi Revolut-ügyfelek száma októberben átlépte az egymilliót.

A Revolut előnyei

A Revoluthoz bárhonnan hozzá lehet férni és egy számlán több devizanem is választható. Ez a funkció csökkenti a tranzakciós költségeket, mivel kiküszöböli a pénznemek átváltását.

A tranzakciókat valós időben követhetjük a mobilalkalmazásban, az azonnali tranzakciós értesítések pedig javítják a biztonságot.

A Revolut megtakarítási eszközöket is kínál, amelyek segítenek a pénzügyek hatékonyabb kezelésében. A szoftver többek közt osztályozza a költéseket, lehetőséget ad az ismétlődő fizetések beállítására, sőt a megtakarítások növelésére úgy, hogy fizetéseknél felfele kerekít és a keletkezett néhány forintokat összegyűjti. A párok pedig közös számlát nyithatnak.

A felhasználók az alkalmazásban részvényeket és befektetési alapokat vásárolhatnak akár már egy dollár értékben, valamint grafikonon láthatják az árfolyamokat. Sőt, a fintech cég kriptovaluták vásárlására, tartására és eladására is lehetőséget nyújt, ám sokkal egyszerűbb formában, mint a tőzsdéken. Adott limiteken belül pedig jutalékmentes a részvénykereskedelem.

Amiben a neobank még kiemelkedő, az az igen versenyképes devizaátváltási költségek a munkanapokon, amikor a cég bankközi díjakat érvényesít, de a hétvégén is csak kisebb felárat számít fel a nagybankokhoz képest.

A sokat utazók – bizonyos feltételek mellett – jutalmakban részesülhetnek; például biztosítást a járatkésésekre és lemondásokra, a poggyászokra, az egészségre, valamint kedvezményes belépésre jogosít reptéri privát váróterembe.

A Revolut hátrányai

Ahogy az előnyökből, úgy a hátrányokból is bőven van. A hagyományos bankokkal ellentétben a Revolut betétvédelme korlátozott. Bár a fintech cég számláján tartott megtakarítások egy bizonyos összegig védettek, a kormányok támogatta betétbiztosítási programok nem érvényesek rájuk. Ez pedig aggodalomra adhat okot azoknak, akik nagyobb betéti biztonságra vágynak. A Magyar Nemzeti Bank többek közt erre a veszélyre is figyelmeztet évek óta.

Habár a cég az alkalmazáson belül virtuális asszisztenst biztosít, a hagyományos ügyfélszolgálati csatornák, például a telefonos kapcsolat hiánya kényelmetlen lehet azoknak, akiknek a problémája összetett, sürgető a megoldás, vagy éppen személyesen szereti intézni az ügyeit.

A Revolut is alkalmazza a nagyobb cégeknek azt a módszerét, hogy az alapszolgáltatást ingyen adja, ám sok opciót már csak havidíj ellenében. Tehát a neobanknál az alapfiók a hozzá tartozó számlavezetéssel és elektronikus bankkártyával ingyenes, azonban az utazási biztosítást, az elsőbbségi segítségnyújtás lehetőségéért és a magasabb ATM-es készpénzfelvételért már külön összeget számol fel. Világszerte havi 75 ezer forintnyi értékben vehető fel készpénz. 

A kriptovaluták volatilitása is rejt magában kockázatokat, a felhasználók számlaösszege rendkívül gyorsan csökkenhet vagy nőhet.

Mivel a Revolut digitális platform, nincsenek kihelyezett fiókok, ahová személyesen felkereshetnénk a bank képviselőit. Ez hátrány lehet azoknak, akik a személyes kapcsolattartás hívei.

Kockázatnak minősülhet, hogy a vállalat könyvvizsgálója nem hagyta jóvá a bank 2022-es pénzügyi beszámolóját, valamint, hogy a magyar ügyfeleknek is a litván hatósághoz kell fordulniuk vitás ügyeik kapcsán. Nagyobb összegű vásárlásoknál pedig nem biztos, hogy elfogadják a cég kártyáját.

Összességében a Revolutról

A Revolut innovatív pénzügyi megoldásokat nyújt a hagyományos bankokhoz képest, a funkciók széles palettája pedig egyéni ízlésre szabható – megfelelő díj ellenében. A bank folyamatosan fejleszti a szolgáltatásait, például a letisztult kivitelű alkalmazását októberben újította meg.

A finctech vállalat applikációja elsősorban a megtakarításra és a befektetésre összpontosít, ám ezek mellett pénzkezelést, például devizaátváltást is kínál az utazóknak. A felhasználók költéseik során megtakarítást képezhetnek, részvényeket, befektetési alapokat és kriptodevizákat vásárolhatnak. A számos előnyt (például platinakártyát) és egyes „ingyenes szolgáltatás” azonban csak különböző díjak, előfizetések (Standard, Plus, Ultra, Premium, Metal) fejében vehetjük igénybe.

Mielőtt azonban a számos lehetőség elcsábítana, érdemes gondosan mérlegelni a betétek biztonságát, az ügyfélszolgálati opciókat, az előfizetési díjakat és a kriptodevizák volatilitását. A Revolut új banki termékei igénybevétele előtt a fogyasztóknak elemezniük kell a céljaikat és preferenciáikat.

Az sem mellékes, hogy a magyar jegybank többször felhívta a figyelmet a fintech cég veszélyeire. A központi bank legutóbb hétfőn nyomatékosította, hogy a magyar fogyasztók akkor lennének a legnagyobb biztonságban, ha a Revolut leányvállalatot hozna létre hazánkban. Ebben az esetben a magyar ügyfelek érdekeit a Magyar Nemzeti Bank, mint pénzügyi felügyeleti szerv védené. Az adóelkerülők azonban így is tarthatnak a behajtástól, mivel a vállalat automatikusan értesíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) a számlákon tartott összegekről.