A Ryanair szerint idén akár 10 százalékkal emelkednek a nyári csúcsárak Európában, mivel a Boeing és az Airbus repülőgépeivel kapcsolatos problémák miatt az ügyfelek kapkodnak a helyért – írta a Guardian. A cikkben kiemelték, hogy a megugró kereslet az európai légitársaságok korlátozott kapacitásával találkozott.

Planes At Krakow Airport
Fotó: NurPhoto via AFP

Az ír fapados légitársaság vezérigazgatója, Michael O’Leary elmondta, hogy a Ryanairnek szűkeítenie kell nyári menetrendjét, mert várhatóan nem érkeznek meg időben a megrendelt Boeing Max 737-8200-asok, ugyanez a helyzet az Airbusokkal. Mindkét esetben minőségi problémák merülhettek fel.

Az amerikai gyártónál tapasztalt minőség-ellenőrzési problémák – amelyre jó példa az Alaska Airlines Max-9 repülőgép törzsének kigyulladása – a gyártás és a szállítások lelassulásához vezettek.

O’Leary szerint idén nyárra 50 új repülőgép beszerzése volt a cél. Ha március végére csak 40-45 lesz meg ezekből, akkor menetrendszűkítésre kerülhet sor, főleg azokon a desztinációkon, amelyekre naponta több gép is indul. A légitársaság áglatos viteldíjai 2023 nyarán 17 százalékkal emelkedtek. O’Leary szerint idén 5-10 százalékos drágulás várható.

Turistarohamra készülnek Európa vezető légitársaságai

Európa három legnagyobb légi közlekedési csoportja egybehangzóan az utasforgalom idei tíz százalék alatti bővülésére számít.