Várhatóan ezer ember csatlakozik a sopronkövesdi Autoliv-gyárban szerdára szervezett sztrájkhoz – írta meg a Nyugat.hu.

Brutális sztrájkot hirdettek a magyar munkások: „Nem félünk a gyárbezárástól, nincs veszítenivalónk” / Fotó: Krizsán Csaba / MTI, illusztráció

Marstisné Horváth Marianna, a Vasas alapszervezet helyi titkára arról beszélt a lapnak, hogy az üzem dolgozóinak elege van. „Azt mondták, ha kell, vigyék el a sorokat. Elegük van abból, hogy a környéken már majdnem mindenhol jobban keresnek” – idézte fel a dolgozók véleményét. Ebből kiderült, hogy nem félnek az esetleges retorzióktól.

Miért sztrájkolnak Sopronkövesden?

A munkabeszüntetés nem új, arról a Világgazdaság is beszámolt, hogy a múlt hét csütörtökön már tartottak egy kétórás figyelmeztető leállást az Autoliv-gyárban. Akkor leállt a gyártás, a délelőtti és a délutáni műszak több mint ezer munkatársa függesztette fel a munkavégzést. Az akcióhoz csatlakoztak a külföldi (ukrán és Fülöp-szigeteki) vendégmunkások is. Ezúttal viszont már nem figyelmeztető, hanem valódi sztrájkot hirdettek meg: 

szerda délelőtt 10 és délután 4 óra között hatórás munkabeszüntetés lesz.

Az Autoliv dolgozóit a bértárgyaláson képviselő Vasas március 14-én alapított sztrájkbizottságot, mivel a szakszervezet nem tudta elfogadni a munkáltató ajánlatát. Erről úgy fogalmaztak, hogy az csökkentené a munkavállalók béren kívüli juttatásának összegét, a béremelés mértéke pedig nem lenne elég a dolgozók életszínvonalának fenntartásához. „A Vasas követelései reálisak, amelyek nem hagyják figyelmen kívül a vállalat érdekeit sem, de elsősorban a dolgozók életkörülményeinek alakulását tartják szem előtt, a tényeket, hogy mennyivel emelkedtek az élelmiszer-, valamint üzemanyagárak, az üzemi étkezdében történt 17 százalékos emelést vagy a bankok és mobilszolgáltatók által bejelentett áremeléseket” – érvelt az érdekképviselet.

A múlt héten azt közölték, hogy visszamenőlegesen, 2024. január 1-jei bevezetéssel

  • az operátori és DLS-állományban (sorfelelős, anyagmozgató stb.) foglalkoztatottak részére 15 százalékos,
  • az indirekt fizikai állományban (raktár, műszerész, meo) foglalkoztatottak részére 12 százalékos,
  • a szellemi állományban dolgozók részére bruttó 800 ezer forintos alapbérig 8, 800 ezer forint felett 5 százalékos

bérfejlesztést követelnek. Ezenfelül el akarják érni az étkezési hozzájárulás összegének emelését a saját munkavállalók részére 15 ezer forinttal, és évi 160 ezer forintos üdülési jutalmat is kérnek úgy, hogy a juttatás feltételei azonosak maradnak a 2023-as évivel. Azóta a cég egyoldalúan bevezette az alapbér 13 százalékos emelését, amit a szakszervezet el is tud fogadni, de csak azzal, hogy az január 1-jétől érvényes.

A szellemi állomány béremelése is teljesült, így ez a pont már nem szerepel a követeléslistában. A Vasas azt mondta, hogy amennyiben nem lesz sikeres a szerdai sztrájk, akkor a dolgozók fognak dönteni a folytatásról.

Mit kell tudni az Autoliv cégről?

Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a stockholmi székhelyű Autoliv cégcsoport tagja, amely biztonsági öveket gyárt járművekhez. A cég 1993 óta van jelen Magyarországon, azóta Európa legnagyobb gépjármű-biztonságiöveket gyártó üzemét hozta itt létre.

A nyilvános céginformációs adatok szerint a cég árbevétele 23,6 milliárd forint volt 2022-ben, 5,8 milliárd forinttal több, mint 2021-ben. Adózott eredménye 2022-ben 948 millió forintot ért el, ami 799 millió forinttal magasabb, mint az előző évben. A társaság körülbelül 1600 embert foglalkoztat.

Van egy munka, ahol egy év alatt a duplájára emelték a fizetést – csak egy jogosítvány kell hozzá

Akkora volt az tavaly, hogy alig akadt olyan munkavállaló, aki ne érezte volna meg. Csakhogy vannak kivételek: a pilóták például 112 százalékos béremelést kaptak.