A várakozásokat felülmúló profitról és bevételről számolt be kedden a kínai Xiaomi Corp. vállalat, miután adózott eredménye 4,9 milliárd jüant (1 jüan 50,57 forint) tett ki a tavalyi utolsó negyedévben, szemben az elemzők által várt 3,89 milliárd jüanos profittal. A nyereség éves szinten így 236,1 százalékkal nőtt.

Fotó: AFP

A profit ugrásszerű növekedése mellett a Xiaomi bevételei is nőttek, éves szinten 10,9 százalékkal, így 73,24 milliárd jüan folyt be az okostelefongyártóhoz, ami csak kissé haladja meg az elemzők által várt 73,17 milliárd jüanos értéket. 

A kiváló eredmények mögött a cég új, Mi14 nevű prémiumtelefonja iránti élénk kereslet áll, ugyanakkor vélhetően nem jöttek rosszul a cégnek a kínai vezetés Apple elleni intézkedései sem.

A Xiaomi, Kína ötödik legnagyobb okostelefon-gyártója, a 2022 azonos időszakában jegyzettnél 12 százalékkal többet, 9,5 millió készüléket szállított ki Kínában a tavalyi negyedik negyedévben, a Canalys szingapúri iparági kutatócég adatai szerint.

A cég nemcsak a kínai eladásait tudta növelni, de globálisan is 23 százalékkal több készüléket adott el, mint egy évvel korábban. A 40,7 millió eladott telefonnal a Xiaomi 13 százalékát birtokolja a világpiacnak, amivel a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója. A cég ráadásul hamarosan megjelenik az autók piacán is, a SU7 nevű autóját március 28-tól lehet majd kapni Kínában.