Ébresztőt fújt Rishi Sunak brit kormányfő, aki a sajtószabadság védelmezőjének köntösébe bújt, miután kiderült, hogy az Egyesült Arab Emírségekhez kötődő RedBird IMI befektetési társaság bekebelezné a Daily Telegraphot és a legrégebbi brit hetilapot, a Spectatort kiadó Telegraph Media Groupot. 

A handout photograph released by the UK Parliament shows Britain's Prime Minister Rishi Sunak speaking during the Prime Ministers' Questions (PMQs) in the House of Commons, in London, on December 13, 2023. (Photo by JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, ADVERTISING PURPOSES - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / Jessica Taylor / UK Parliament"
Rishi Sunak miniszterelnök a fociban szereti, a médiában viszont nemkívánatosnak tartja az arab tőkét.
 Fotó:  Jessica Taylor / UK Parliament

A kiadót még 2004-ben rekordösszegért, 730 millió fontért vásárolta meg az angol Barclay család, ám a befektetés nem bizonyult gyümölcsözőnek. Olyannyira, hogy a teljes csődtől tavaly az amerikai RedBird Capital Partners és az egyesült arab emírségekbeli International Media Investments közös vállalkozása, a RedBird IMI mentette meg azzal, hogy kifizette a Lloyds banknak a Barclay család 600 millió fontos hitelét, és ugyanekkora összeget adott a hasonló nevű bankházzal csak névrokonságban lévő famíliának egyéb többi vállalkozásaik megmentéséhez. 

A lapcsalád így működőképes maradt, ám a tulajdonosváltás, mint a halszálka, megakadt a jelenleg konzervatív kormány torkán. 

Nem véletlenül, miután az 1855-ben alapított Telegraph a toryk szócsöve, a köznyelvben Torygraphként emlegetik vállalt pártpolitikai elkötelezettsége miatt. A csoport már csak névlegesen a Barclay család tulajdona, a működéséhez szükséges forrásokat RedBird IMI arab tőkéből folyósítja. 

Alulról jövő kezdeményezés indult

A brit parlamentben száz konzervatív képviselő aláírásával nemrég kezdeményezést indítottak a külföldi állami tulajdonnak a sajtóból való kiszorítása érdekében, a Lex Telegraphot most Rishi Sunak kormányfő is felkarolta. 

Megjegyzendő, hogy a politika sehol sem volt, amikor Rupert Murdoch ausztrál sajtómágnás rátette a kezét a brit pletykalap-birodalomra, de akkor sem, amikor a japán Nikkei átvette a patinás Financial Times kiadását. Sőt, még azzal sem volt baja, amikor a Telegraph Barclay-éket megelőzően amerikai kézben volt. 

Most sem arról van szó, hogy a RedBird IMI sportlappá kívánja „zülleszteni” a Telegraphot,

mivel az amerikai RedBird az AC Milan és a francia Toulouse futballklubok tulajdonosa, az emírségekbeli állami befektetéseket kézivezérlő Manszúr sejk pedig a Manchester City útját egyengeti a Bajnokok Ligája címvédése felé. Sunakéknak egyértelműen a politikai befolyás megőrzése a céljuk, ehhez szabják a törvényeket, kimondandó, hogy szuverenitásvédelmi szempontból a külföldi állami laptulajdon nem kívánatos a brit sajtóban. 

Bastoni (Internazionale) próbálja megállítani a „citizen” Haalandot  a tavalyi BL-döntőn. 
Fotó: Marco Bertorello / AFP

Hogy ennek a deklarálása és az arabok csuklóztatása mennyire lesz sikeres az idén megtartandó parlamenti választások előestéjén, az kérdéses. Mindenesetre politikai szakértők szerint a hibát hibára halmozó, két éven belül már a harmadik miniszterelnökét fogyasztó konzervatívokat elnézve ez a hirtelen támadt nemzeti büszkeség sok szavazatot aligha hoz a konyhára. 

Az arabokat azonban máris sikerült vérig sérteniük, közölték, hogy készek kiszállni a befektetésükből, de csakis üzleti alapon. 

A történet groteszk jellegét kidomborítja, hogy az ausztrál Rupert Murdoch News Corporationje máris bejelentkezett vevőként a Telegraphra. Erre szokták mondani, hogy cseberből vederbe jutna a patinás brit sajtótermék. Amelynek hozzáállására jellemző, hogy még a saját sorsa feletti busongását is fizetőfal mögé képes rejteni. 

Nota bene, az arabok a szerkesztési elvekbe nem szólnának bele, bár ez a modern sajtótörténetet szemlélve sehol sem volt komolyan vehető garancia.

Stephen Parkinson kulturális miniszter a Lordok Házában a külföldi állami befolyás megakadályozására vonatkozó médiaügyletek megtiltására vonatkozó javaslatát megtette a napokban.

Swindon,,Uk,-,April,15,,2014:,The,Daily,Telegraph,News
Törvénnyel védenék meg a konzervatív pártsajtó reprezentánsát.
 Fotó: urbanbuzz

Az új tilalmáról várhatóan a következő hetekben szavazhatnak a Lordok Házában. Az új szabályokat hatályba lépésükhöz előbb ott, majd az alsóházban is el kell fogadni. A Lex Telegraph egyébként önmagában szükségtelen is lenne, hiszen a fúziós és felvásárlási ügyekben a brit Versenypiaci és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) eleve vétőjoggal rendelkezik, s gyakorlatilag valamennyi ilyen ügy az asztalára kerül. A nyuszi-kalap alapon pedig minden ügylet megakadályozható – még Nagy-Britanniában is.