BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
sztrájk samsung

Óriássztrájk fojtogatja Dél-Korea legnagyobb vállalatát

A Samsung gyáraiban határozatlan ideig leáll a munka. A sztrájkoló dolgozók magasabb béreket és juttatásokat követelnek a dél-koreai óriástól.

A Samsung Electronics legnagyobb dél-koreai munkavállalói szakszervezete szerdán bejelentette, hogy határozatlan időre sztrájkot indítanak, fokozva ezzel a technológiai óriáscéggel szembeni, jobb bérezésért és juttatásokért folytatott kampányukat.

sztrájk samsung
Három nap után meghosszabbították sztrájkjukat a Samsung dolgozói / Fotó: AFP

A vállalat dél-koreai munkaerejének negyedét, mintegy 30 ezer dolgozót tömörítő NSEU szakszervezet szerdai közleménye alapján a sztrájkot – amely eredetileg csak három napig tartott volna – azért hosszabbítják meg határozatlan időre, mivel a Samsung vezetése továbbra sem hajlandó velük leülni a tárgyalóasztalhoz.

Itt az ideje, hogy erőt merítsünk a szolidaritásból és együtt követeljünk jobb munkakörülményeket és rendes fizetéseket a munkaadónktól, aki megfeledkezett arról, ki termeli nekik a profitot 

– nyilatkozta Lee Hyun-kuk, a szakszervezet alelnöke a Reutersnek. Az NSEU tisztviselői szerint jelenleg 6500 tagjuk vesz részt a munkabeszüntetésben, ám a bejelentés után még nagyobb részvételre számítanak.

A sztrájk tovább növeli a nyomást a csipek globális ellátási láncain, amelyekre a mesterségesintelligencia-fejlesztések elterjedésével jelentősen megugrott a kereslet, a gyártók között pedig szoros a verseny a megrendelésekért. A szakszervezet pedig nyíltan kijelentette, hogy ez a céljuk: ott akarnak ártani a Samsungnak, ahol ez most a legjobban fog fájni.

A dél-koreai technológiai óriás szerint azonban a sztrájk első három napjában nem történtek fennakadások a gyártósorokon, közleményükben pedig biztosította befektetőit, hogy ez a hosszabbítással sem fog megtörténni.

A Samsung árfolyama sztrájk
 

Bukásra ítélt sztrájk

Az NSEU az alapbér 3,5 százalékos emelését és a szabadnapok számának bővítését követeli, emellett pedig egyenlőséget követelnek a jelenlegi bónuszrendszerben az egyszerű dolgozók és a vezetőség között. A Samsung a hét elején 3 százalékos fizetésemelést ajánlott, ám azt a szakszervezet elutasította, a magasa inflációra hivatkozva.

Ez a viselkedés megnehezíti, hogy nagyobb támogatást szerezzenek a dolgozók között. Minden további fennakadás a béreiket fenyegeti, a bónuszoknak búcsút mondhatnak, a Samsung pedig jelezte, hogy még hetekig ki tud tartani 

– figyelmeztetett Lee Kyungmook, a Szöuli Nemzeti Egyetem üzleti professzora, aki felszólította az alig öt éve alapított NSEU vezetőit, hogy tanuljanak más dél-koreai szakszervezetek sikereiből és kudarcaiból.

Már nem az Apple a világ vezető telefongyártója - előretört a Samsung

Miközben a Microsoft elvette a világ legértékesebb vállalatának járó címet, addig már a mobiltelefon-piacon is letaszították a trónról. 2024 első negyedévében a Samsung átvette a vezető szerepet a telefonértékesítéseknél. Az Apple-nek valahogy meg kell nyugtatnia befektetőket, akik vélhetően arra várnak, hogy a cég mutasson valamint az mesterségesintelligencia-alapú terveiből.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.