Apáti Ferenc

Szükség van a külföldi idénymunkásokra

Több ezer külföldi foglalkoztatott hiányzik a kertészetekből, akiknek a beengedéséről rövid időn belül dönteni kellene. A zöldség-gyümölcs ágazati szakmai szervezet szerint erre szükség van ahhoz, hogy biztonságos legyen a termelés.

Kibabrált az időjárás a kertészekkel

Gyenge termést hozott a tavalyi gyümölcsszezon az ágazati szakmai szervezet értékelése szerint. Az elmúlt évi alacsony terhelés viszont jó idei hozamokat sejtet, de ehhez az időjárásnak is optimálisnak kell lennie.

Csupán félgőzzel működtek tavaly a hazai léüzemek

Lényegesen kisebb volt a tavalyi almatermés a 2018-asnál, így a léüzemek az előző évi mennyiségnél körülbelül 50 százalékkal kevesebbet vásároltak fel. Az étkezésialma-készletek is szűkösebbek, egyelőre nincs tárolási probléma.

Tiltakozás az áruházi almaakciók miatt

Felháborodtak az almatermelők azon, hogy a hazai gyümölcsöt az egyik áruházlánc mélyen a piaci ár alatt kínálta akciójában. Szerintük a piaci helyzet nem indokolja az alacsony árakat.

Terjedő kártevő csökkenti a diótermést

Az aszály hagyta nyomok ellenére összességében jó lesz az idei diótermés, de a Dunántúlon a dióburokfúró légy kártétele már emeli az árakat. A dióbélszezon előtt az a kérdés, hogy az import megfékezi-e a drágulást.

Nincs árnyomás az alma hazai piacán

A tavalyi indulóár több mint dupláján kezdhetik az alma feldolgozását a magyarországi léüzemek, és az étkezési alma ára is a sokéves átlag fölött lesz.
Világgazdaság Piactér