Magyar gazdaság

Sok meggyet a lépiacra száműzött a csapadék

Hiába volt ígéretes a virágzás, a tavalyi gyenge termést az idén sem haladja meg a leszüretelt meggy mennyisége. A gyümölcsben az elmúlt hetek extrém esőzései minőségi kárt is okoztak.

Idén körülbelül 45-55 ezer tonna, vagyis a tavalyinak megfelelő vagy annál valamivel kisebb lesz a meggytermés mennyisége

– mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Ezt a tavaszi időjárás okozta, hiszen a tavalyi gyengébb termés után a virágzás igen nagy területen kifejezetten jó volt, ami akár rekordtermést is lehetővé tett volna. A tavasszal azonban páratlanul sok, a FruitVeB adatai szerint 15-18 fagyos éjszaka károsította a gyümölcsösöket.

Idén az átlagosnál körülbelül egy héttel korábban kezdődött a virágzás, az áprilisi hidegek és fagyok miatt azonban mintegy négy-öt nappal később érik a meggy.

Fotó: Sóki Tamás / MTI

A magyarországi átlagtermés hosszabb időre visszatekintve 70 ezer tonna körüli. Apáti Ferenc szerint

ez már a harmadik rossz év, tavaly ugyanis 50-55 ezer tonna körüli volt a termés, és bár 2018-ban az átlagot meghaladva, több mint 83 ezer tonna meggyet szüretelhettek a termelők, akkor viszont az ár zuhant a mélybe.

Az elmúlt időszak extrém csapadékos időjárása ráadásul rendkívül negatívan hatott a fán lévő meggy minőségére, különösen az érdi bőtermő esetében, amely a hazai meggytermés csaknem harmadát adja. A csapadék miatt megrepedezett gyümölcsöt a konzervipar nem tudja átvenni, marad kármentésnek a léipar, amely pedig – mivel számára ez a fajta, ráadásul vizesen nem a legjobb alapanyag – csupán 50 forintot fizet kilónként a meggyért. Ezt persze a termelők arculcsapásként fogadják, hiszen a repedés nélküli meggyért 200-250 forintot is fizet a feldolgozóipar.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Apáti Ferenc FruitVeB meggyárak meggytermés meggy
Kapcsolódó cikkek