Fennovoima

Elstartolhat a finn atomerőmű

A finn parlament 115 igen és 74 nem szavazattal jóváhagyta, hogy a Fennovoima Oy felépíthessen egy új atomerőművet Pyhäjokiban. A létesítmény 10 év múlva adhat áramot.

Finn-orosz atomkapocs

Finnország szorosabbra fűzi oroszországi energiakapcsolatait, holott az EU ennek éppen az ellenkezőjére szólította fel tagországait Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója miatt, írja a Reuters. A Fennovoima társaság az orosz Roszatommal építtetne atomerőművet, Finnország a jövő évtől áramot exportálna Oroszországba, állami közműcsoportja, a Fortum pedig 4,2 milliárd eurós beruházásra készül orosz földön. Későbbre tették az LNG-fogadó terminál építését is. Magyarország szintén orosz kivitelezésben, és orosz hitellel építene két nukleáris blokkot, az előkészületek haladnak.

Finn atomerőmű: újabb nagy lépés

Ma megállapodtak a Finnországban építendő új atomerőmű telephelyével és kivitelezésével kapcsolatos egyes szabályozásokról. Minden dolgozót a finnországi szabályozás szerint foglalkoztatnak majd, és távol tartják magukat a szürkegazdaságtól.

Célegyenesben az önköltséges áramárú atomerőmű

Mai közgyűlésükön meghozták a végső beruházási döntést a finnországi Fennovoima tulajdonosai egy új atomerőmű építéséről, de a végső szót majd a parlament mondja ki. Az erőmű termelői áron adja majd az áramot a tulajdonosainak, azaz egyes helyi vállalatoknak és intézményeknek.

Halad a finn atomprojekt

Elkészült a finnországi Pyhäjokiban építendő atomerőmű környezetvédelmi hatástanulmánya. A beruházó szerint a projekt kímélné a környezetet, de a végső szót a szakiminisztérium mondja ki.

A Roszatomé a finn megbízás

Hatmilliárd eurós atomerőmű-építési megrendelést kapott az orosz Roszatom, de még meg kell szerezni a megbízó összes részvényesének a jóváhagyását.
1
Világgazdaság Piactér