A finnországi Hanhikivi-1 atomerőmű építésére létrejött Fennovoima Oy, amely felmondta a kivitelezési megállapodást az orosz Roszatommal, lezárta az összes alkalmazottját érintő tárgyalásokat. Ezek eredményeként az előzőleg 365 fős társaságnak 2023 elején már tíz alkalmazotta sem lesz.

-
Fotó: AFP

Közleményében felidézte, hogy 2022. május 24-én vonta vissza a Hanhikivi 1 atomerőmű építési engedélykérelmét, előzőleg pedig felmondta az orosz erőműbeszállító RAOS Projecttel kötött szerződést, mert partnere késett a vállalt feladatok elvégzésével, nem tudta megvalósítani a projektet, és nem tudta mérsékelni az ukrajnai háborúval kapcsolatos kockázatokat. A Fennovoima felmondta a Roszatom leányvállalatával, a TVEL-lel kötött üzemanyag-szállítási szerződést is.

„Mindannyian csatlakoztunk a Fennovoimához, hogy megvalósítsuk a projektet és megépítsük az atomerőművet. Sajnos elkerülhetetlen volt, hogy felhagyjunk a beruházással. Mindannyiunkat érint ez a döntés, és mindannyian szomorúak és szomorúak vagyunk, hogy véget ért. Szeretnék megköszönni mindenkinek az elkötelezettségét, elhivatottságát és professzionális hozzáállását a társaságnál” – idézi a közlemény Joachim Specht vezérigazgatót.

A Fennovoima jövőre a Hanhikivi 1 építési terület karbantartására és arra összpontosít, hogy felkészüljön az erőmű beszállítójával kötött szerződés felmondásával kapcsolatban valószínűsíthető jogi folyamatokra.