iszap

Iszapömlés: Újra megismétlik az eljárást

Újra megismétlik a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőper tárgyalását a háromtagú büntetőtanács összetételében történt változás miatt a Veszprémi Törvényszéken.

Elbukhatják kárigényüket az iszapkatasztrófa károsultjai

Elbukhatják kártérítési igényüket az iszapkatasztrófa azon károsultjai, akik nem igényelték az állami kárenyhítést, hanem a Mal Zrt.-t perelték. A cég ellen ugyanis felszámolási eljárás kezdődött, és akik nem jelezték kártérítési igényüket, illetve nem fizettek regisztrációs díjat február végéig, azok hitelezői igényét hátrasorolták.

Kolontár: szeptemberben büntetőper

Szeptember 24-én lesz a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper első tárgyalása a Veszprémi Törvényszéken. A bíróságon tartott szerdai előkészítő ülésen meghatározták a tárgyalás idei menetrendjét is.

A lakosság túlnyomó többsége szerint a MAL Zrt. a felelős

A magyar társadalom túlnyomó többsége számára nem kétséges, hogy a Veszprém megyei vörösiszap katasztrófáért a gyárat működtető Magyar Alumínium Zrt. a felelős – áll a Századvég kutatóintézet felmérésében. A megkérdezettek csupán 4 százalékuk vélekedett úgy, hogy természeti katasztrófáról van szó. Ugyancsak a vegyipari cég felelősségére utalhat közvetve az is, miszerint a válaszolók 76 százaléka szerint a bajba jutottak kártalanítása a cég feladata.

Iszapömlés: Ellenőrzési dömping várható

Az államtitkár szerint ellenőrizni kellene valamennyi, a rendszerváltás óta olcsón eladott cég környezetvédelmi vállalásainak teljesülését. A politikus több ponton is változtatásokat javasolt a környezetvédelmi szabályozásokban, az engedélyek kiadásában.

Tolnay: a MAL Zrt. nem felelős az iszapömlésért

Egy elháríthatatlan külső erő, vagyis a természeti viszonyok alakulása okozta a Veszprém megyei iszapkatasztrófát, a MAL Zrt. munkatársai mindent a szabályok szerint tettek – mondta Tolnay Lajos a társaság vezérigazgatója a Figyelőnek adott interjújában.
Világgazdaság Piactér