késedelem

Egyre több cég fizet időben

Nőtt a határidőre kifizetett számlák aránya az idén, ugyanakkor az átlagos fizetési késedelem hossza emelkedett.

A NAV idén korábban küldi az egyenlegközlőket

A korábbi évektől eltérően korábban, már április elején megkapják a vámhatóság által vezetett vám- és adófolyószámlákról készült egyenlegközlőt és a pótlékértesítőt a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az adózók, mintegy 36 ezer ilyen értesítést küld ki a hatóság.

34 milliárdos a legnagyobb késedelmű uniós projekt

A legnagyobb értékben késedelemben lévő tíz állami uniós projekt között öt fejlesztés is a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-hez tartozik – derül ki abból a felsorolásból, amit lapunk kérdésére a Miniszterelnökség állított össze a 2007–2013-as ciklus csúszásban lévő nagy összegű állami projektjeiről.

Javul a számlafizetési fegyelem

Az idei első fél évben a cégek átlagosan számláik 65 százalékát fizették időben, míg 2013 azonos időszakában csupán 60 százalékát, derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő, fizetési tapasztalat programjából. A Világgazdaságnak összeállított elemzésből kiderült, hogy a számlafizetési határidők és késedelmek, valamint az extrém 90 napos késések is csökkentek.

A számlák egyharmadát késve fizetik ki Európában

Az európai vállalati számlák értékének közel egyharmadát késve egyenlítik ki, 6 százalékuk legalább 60 napja lejárt, míg 3 százalékukat sohasem fizetik ki – derül ki az Atradius Hitelbiztosító 13 nyugat- és dél-európai ország, valamint Törökország vállalati fizetési szokásait áttekintő legfrissebb tanulmányából.

Magyarországon a cégek fele sem fizet időben

Európában Portugáliában fizeti a legkevesebb cég határidőre számláit, míg Németországban a legjobb a fizetési határidőre teljesítés, áll a Bisnode csoporthoz tartozó, nemzetközi cégminősítéssel foglalkozó Dun & Bradstreet Hungária Kft. elemzésében. Európában átlagosan a cégek 37,8 százaléka fizet határidőre, és a vállalkozások 53,2 százaléka késik 1 és 30 között a számlafizetésekkel.
Világgazdaság Piactér