Az amerikai fogyasztóknak is kezd gondot okozni számláik késedelem nélküli kifizetése – írja a CNN, a gyorsjelentését csütörtökön közzétett két hitelkártya-társaság eredményei alapján.

A Discover és a Capital One hitelkártya-óriások negyedéves beszámolói egyaránt elmaradtak az elemzői várakozásoktól, ami részvényeik zuhanó árfolyamán is meglátszott.

(FILES) In this file photo taken on July 13, 2022, sign outside a souvenir shop advertises items on sale for five dollars as tourists walk along Hollywood Boulevard in Los Angeles. - US retail sales shot up in June amid the ongoing surge in prices, according to new data on July 15, 2022, that spelled more bad news for the Federal Reserve as it struggles to rein in rampant inflation. The data showed that after pausing in May, US consumers last month were still eating out and buying furniture and cars, even amid the fastest inflation in more than four decades. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

A késedelembe eső ügyfelek aránya szerény mértékben emelkedett, és mindkét cég növelte a jövőbeli hitelezési veszteségekre képzett tartalékát is, ami jelzi aggodalmukat az amerikai gazdaság következő néhány hónapban várható teljesítménye miatt.

A fogyasztók számára a nagy problémát az árinfláció és a magasabb kamatlábak jelentik. A pénzromlás felemésztheti a lakosság járvány során felhalmozott megtakarításait, különösen, ha az áremelkedés üteme továbbra is meghaladja a bér növekedését

– mondta Richard Fairbank, a Capital One vezérigazgatója csütörtökön.

Júliusban csökkent az amerikai gazdaság teljesítménye az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékelése alapján.  Az S&P Global (korábban IHS Markit) gazdaságkutató intézet júliusi felmérésében a feldolgozóipari BMI az előre jelzett adatok alapján a júniusi 52,7 pontról 52,3-re mérséklődött a várt 52 helyett. 

A szolgáltatóipari BMI pedig a júniusi 52,7 pontról júliusban a teljesítmény zsugorodását jelző 50 alá, 47 pontra esett. Az elemzői várakozások átlagában júniushoz képest szerény romlás, 52,6 pont szerepelt.

A feldolgozó- és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI júliusi előzetes értéke 47,5 pontra csökkent a júniusi 52,3-ről. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, az 50 pont alatti pedig a zsugorodását jelzi. A szolgáltatások fedik le az amerikai gazdaság közel kétharmadát, a feldolgozóipar pedig nagyjából a 12 százalékát.