Magyar gazdaság

Szinte kész az aratás, a rossz idő ellenére meglesz az ország kenyere

Magyarországon a legtöbb helyen befejezték az aratást, pedig a munka elé nagy kihívásokat támasztott a kedvezőtlen időjárás.

Nagy nehézségekkel és késedelmekkel szembesült az idén az időjárás miatt az aratás, de a munka a legtöbb helyen befejeződött az országban, biztosított az ország kenyere – tájékoztatta közleményében az MTI-t Nagy István agrárminiszter.

Fotó: MTI / Katona Tibor

A problémákat az okozta, hogy az elmúlt héten sok csapadék hullt, ami akadályozta a munkát. A még álló gabona sok helyen megdőlt. Emiatt valamivel több, mint 30 ezer hektárról még mindig nem takarították be az őszi búzát, és lehet, hogy ennek egy jelentős része már nem fog hasznot termelni.

Az őszi árpa aratását már az elmúlt hetekben befejezték, a termékátlag elmarad a várakozásoktól, 5,5 tonna hektáronként. A búza esetében 96 százalékban kész a betakarítás, hektáronként átlagban 5,6 tonnát gyűjöttek be.
A tavaszi árpa hozama átlagban 4,4 tonna, és a betakarítása gyakorlatilag kész. A tritikálé 96 százalékban már a tárolókba került, a hektáronkénti termésátlag 4,7 tonna. A rozs aratása 98 százalékos eddig, és az átlag 3,3 tonna.

Idén nőtt a nyári aratású kultúrák vetésterülete a kukorica rovására, az ok a nagyobb termésbiztonság, a kisebb költség és az ukrán gabona körüli zűrzavar. 

A nyáron kihívásokat okoz, hogy a gabona és az olajosnövények felvásárlási ára rendkívül alacsony. Hatalmas különbség alakult ki a hazai felvásárlási tarifák és az irányadó párizsi árutőzsdei gabonajegyzési árak között, és 

globálisan is felbolygatta a gabonapiacot az orosz–ukrán háború,

az Ukrajnának biztosított teljes vámmentesség, a szállítási lehetőségek fekete-tengeri kikötők blokádja miatti folyamatos változása.
A magyar mezőgazdaság több mint 20 millió ember ellátására képes, és járványban vagy akár háborúban is biztosan lehet rá számítani, amiért köszönet jár – húzta alá a miniszter.

 

gabonapiac háború aratás időjárás késedelem
Kapcsolódó cikkek