nyugdíjkassza

Rekord összeget fizettek be az önkéntes nyugdíjkasszákba

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly átlagosan 6,31 százalékos, infláció feletti, azaz reálhozamot értek el, az együttes vagyonuk éves összevetésben 9 százalékkal 1166 milliárd forintra nőtt - mondta Kravalik Gábor elnök a Pénztárszövetség keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Dől a pénz a kasszákhoz

Minden eddiginél több tagdíj folyhat be az idén az önkéntes nyugdíjpénztárakba. Hozam is van még, de már nem mindig elég a veszteség fedezésére.

Sötéten látják a jövőt az egészségpénztárak

A tagi befizetések nőnek a kasszáknál, és egy átlagos nyugdíjpénztártagnak már több mint egymillió forintja van. A jövő évi cafeteriaváltozások viszont nem kedveznek a másik lábnak, a munkáltatói befizetéseknek.

Kockázatok a nyugdíjkasszáknál

Megszűnhetnek magánnyugdíjpénztárak a jegybank szerint, hosszú távon ugyanis nem biztos, hogy a tagság 70 százaléka hajlandó tagdíjat fizetni. Az önkéntesekbe is egyre kevesebben fizetnek, a munkáltatói hozzájárulások mértéke egyre alacsonyabb.

Zsugorodnak a nyugdíjkasszák

A befektetéseken ugyan pozitív eredményt értek el az első félévben a hazai nyugdíjpénztárak, a tagok száma viszont csökken. Öröm az ürömben, hogy a megmaradt tagság egyre többet fizet be az önkéntes pénztárba a saját jövedelméből.
Világgazdaság Piactér