Pénz- és tőkepiac

Magánnyugdíj: megérte kockázatni

A választható portfóliós rendszer bevezetése, vagyis 2009 eleje óta a növekedési alapok érték el a legmagasabb hozamot a május 31-i vagyonátadásig.

Vegyesen alakultak az elmúlt szűk két és fél évben a magán-nyugdíjpénztári hozamok – derül ki a MoneyMoon elemzéséből, amely azt vizsgálta, hogyan teljesítettek a kasszák portfóliói az úgynevezett választható portfóliós rendszer kötelező bevezetése, vagyis 2009 eleje óta az ez év május 31-i vagyonátadás napjáig.

Ezen az időtávon a legjobban a 75-80 százalékát tartalmazó növekedési alapok teljesítettek, a 18 pénztárból 15 nagyobb hozamot ért el a részvényeket is nagy arányban tartalmazó alapjával, mint a hosszú állampapírok árfolyamváltozását mutató és a vizsgált időszakban 29,56 százalékot emelkedő MAX index. Az éllovas a kasszák között az OTP lett, amely időközben másfélszeresére növelte a 2009 elején befizetett pénzeket, de az ING és a Dimenzió ügyfelei sem panaszkodhatnak a 45 százalék fölötti hozamra. A fekete bárány az MKB, az Axa és az Évgyűrűk lett, ezek 25 százaléknyi hozamot sem értek el a vizsgált időszakban, sőt az Axa és az Évgyűrűk növekedési alapjai még a rövid állampapírok hozamát mérő RMAX-ot, vagyis a kockázatmentes hozamot is alulmúlták.

A tagok vagyonának nagyjából ötödét kitevő kiegyensúlyozott portfóliók hozama a növekedésiekénél szerényebb lett, de a kasszák több mint fele így is megverte a hosszú állampapírokat. A dobogóra ebben a kategóriában is az OTP, az ING és a Dimenzió került fel, utóbbi pénztár több mint 40 százalékos hozammal. A közepes kockázatú alapok között is csak kettő akadt, amely képtelen volt elérni a kockázatmentes hozamot: az Axa és az Évgyűrűk portfóliói.

A pénztári vagyon minimális hányadát kezelő és javarészt alacsony kockázatú állampapírokat tartó klasszikus alapok teljesítettek a legszerényebben. Ezek között is a Dimenzió vitte el a pálmát 30 százalék fölötti hozamával. Valószínűleg az óvatos befektetési politikának is köszönhető, hogy az összes többi kasszánál a klasszikus portfólió hozama elmaradt a MAX index teljesítményétől. A kockázatmentesen elérhető hozamot azért a pénztárak kétharmada teljesíteni tudta, egyharmaduk viszont kisebb-nagyobb mértékben elmaradt ettől.

A választható portfóliós rendszer bevezetése óta egyébként az idei volt a leggyengébb évük a pénztáraknak; a kockázatmentes hozamot ugyan a korábbinál sokkal nagyobb arányban teljesítették, hiszen 54 alapból mindössze négynek a teljesítménye maradt alatta, a hosszú állampapírok hozamát viszont nem tudták felülmúlni. Az is igaz viszont, hogy a hosszú államkötvények piacán nagyon szép ralit láthattunk, hiszen öt hónap alatt 6,65 százalékkal emelkedtek az árfolyamok, ez éves szinten csaknem 17 százalékot jelent. A részvénypiacokon ugyanekkor sokat buktak a kasszák, a feltörekvő piacok ugyanis gyengén muzsikáltak, az amerikai tőzsdék pedig hiába emelkedtek, az ott elért árfolyamnyereséget a forint dollárral szembeni erősödése elvitte.

nyugdíjkassza Dimenzió portfólió magánpénztár vagyon növekedési alap Allianz ING
Kapcsolódó cikkek