SDR

Eljött egy valódi globális valuta ideje

A szakértő szerint a legjobb az lenne, ha az IMF-et egy olyan intézménnyé alakítanák, amelyet teljes a saját globális valutáján keresztül finanszíroznának.

Big reform in small packages

France, which now holds the presidency of the G-20, has chosen reform of the international monetary system as its main priority for the Cannes summit in November. But is the issue worth the time and energy officials will devote to it? And where can such discussions lead?

Már a Világbank elnöke is a dollár uralmának végéről beszél

A jövőben is az amerikai dollár lesz az elsődleges globális tartalékvaluta, de a világgazdaságnak a multilaterális pénzügyi rendszer korszerűsítésével kell felkészülnie arra, hogy idővel több más nagy fizetőeszköz is fontos tartalékszerephez jut - írta pénteken Londonban megjelent cikkében a Világbank elnöke.

Soros: Inkább pazaroljunk, mint főjünk meg élve

Soros György olyan javaslatot tett közzé, amelynek azt indítványozza, hogy biztosítsanak 150 milliárd dollárt a szegény országok részére, hogy tiszta technológiához juthassanak.

Strauss-Kahn lát fantáziát Soros ötletében

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója kísérleti kipróbálásra alkalmasnak tartja Soros György, a Nyitott Társadalom Intézet magyar származású elnökének ötletét, hogy az IMF tőkeemeléséből a fejlett országoknak jóváírt SDR-t (különleges lehívási jogok) a fejlett országok környezetvédelmi beruházásainak finanszírozására fordítsák.

Jövőre legfeljebb 1,6 százalékos globális GDP-növekedés várható

Jövőre várhatóan nem nő 1,6 százaléknál nagyobb mértékben a globális GDP, további monetáris és fiskális intézkedésekre lehet szükség a meginduló gazdasági növekedés alátámasztásához - közölte hétfőn az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Szervezete.

"Még korai lenne temetni a dollárt"

Kevés remény van arra, hogy bármely valuta a közeljövőben felválthatja a dollárt mint tartalékvalutát – mondta az orosz Alfa Bank vezető közgazdásza.

Az ENSZ is új tartalékvaluta-rendszert akar

A világgazdasági válságról június elejére tervezett ENSZ-konferencián, az ENSZ Közgyűlés elnöke szerint napirendre kell tűzni a dollár mint tartalékvaluta felváltásának kérdését. A zárónyilatkozat-tervezetben egy új tartalékvaluta-rendszer létrehozására irányuló követelést is rögzítenének.
Világgazdaság Piactér