Suppan

Csökkent a munkanélküliség 2016-ban

A múlt év negyedik negyedévében a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 76 ezerrel 205 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,7 százalékponttal 4,4 százalékra csökkent. 2016-ban átlagosan 235 ezren voltak munkanélküliek, 73 ezerrel kevesebben, mint 2015-ben. Az éves munkanélküliségi ráta 5,1 százalékos értéke szintén 1,7 százalékponttal volt alacsonyabb az előző évinél - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Levetkőzi-e az EKB eddigi szégyellősségét?

A következő hetek nem lesznek eseménytelenek az európai adósságválság kezelése tekintetében sem. Az Európai Központ Bank (EKB) új kötvényvásárlás-programot jelent be, a német alkotmánybíróság az Európai Stabilitási Mechanizmusról dönt – hogy csak a legfontosabbakat emeljük ki. Valódi fordulatra a lapunk által megkérdezett szakemberek nemigen számítanak.

Elemző: Nagyrészt alaptalan és túlzó a Moody’s értékelése

Nagyrészt alaptalan és túlzó a Moody’s elemzése – mondta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza a Világgazdaság Online-nak. A Moody’s Investors Service hétfő reggel közölte, Magyarország adósmegítélési szempontjából "negatív" fejlemény az uniós kohéziós juttatások részleges felfüggesztésének kilátásba helyezése.

Suppan bizakodó - Növekedhet idén a gazdaság

A TakarékBank elemzői szerint az idén 0,5 százalékra lassulhat a magyar GDP növekedési üteme, de 2013-ban már 1,8 százalékra gyorsulhat - mondta Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője a bank csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Suppan: Aligha várható kamatcsökkentés

Augusztusban a várakozásoknál gyorsabban, 3,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak egy év alatt, azonban 0,1 százalékkal csökkentek a júliusihoz képest. A maginfláció 3,1 százalékra lassult az előző havi 3,2 százalékról, azonban 0,2 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. Az infláció gyorsulása így elsősorban bázishatásoknak köszönhető, mivel az egy évvel ezelőtti áramár csökkentés kikerült a bázisból, emellett az élelmiszerárak 1,1 százalékos havi esése elmarad az egy évvel ezelőtti 1,9 százalékos csökkenéstől, írja Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője.

Az elemzők "megtapsolták" Orbán bejelentéseit

Összességében pozitívan értékelték az MTI által csütörtökön megkérdezett elemzők a miniszterelnök a Dow Jones hírügynökségnek és a The Wall Street Journalnak adott interjúját.

Magasabb infláció és GDP itthon - Hogy is van ez?

Meglepő módon változtak az elemzők várakozásai múlt hónap óta. Egyrészt biztosabbak lettek a kamatcsökkentési ciklus folytatásában, másrészt viszont magasabb inflációs pályával számolnak, mint korábban.

Relatíve magasak a fizetéseink, csak nem érezzük

Magyarország kissé előreszaladt a 2000-es évek elején a béremelésekkel. Így hiába itt nőttek az utóbbi két-három évben a legalacsonyabb mértékben a keresetek az EU keleti felében, még mindig relatíve magasnak számítanak.

Parragh évekre felfüggesztené a minimálbért

Lehullhat végre a lepel a jövő évi bérek mértékéről az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) mai ülésén. Lapunk úgy tudja, a minimálbért illetően több mint 73 500 forintos megállapodásról szóló szerződés alatt száradhat majd meg a tinta.
Világgazdaság Piactér