választójog

Negyvenezerrel kevesebben szavazhatnak az önkormányzati választáson

Bár a települési képviselő-testületek, polgármesterek megválasztásában nemcsak a magyar és az uniós állampolgárok, hanem bevándorlók, letelepedők és menekültek is részt vehetnek, ha van bejelentett magyarországi lakóhelyük, összességében mégis kevesebben voksolhatnak október 12-én, mint a parlamenti szavazáson.

Eddig több mint háromezren regisztráltak a nemzetiségi névjegyzékbe

Eddig 3260 választópolgár nemzetiségi regisztrációját fogadták el a helyi választási irodák, közülük 1465-en az április 6-ai országgyűlési képviselő-választáson nemzetiségi listára kívánnak szavazni a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap közzétett adatai szerint.

Bajnai: Most egy erőszakos, de gyenge Magyarországot lát a világ

Magyarország olyan helyzetben van, amellyel 15-20 évre szakadhat le attól a fejlődési pályától, amelyet az ország képes lenne befutni –így fogalmazott Bajnai Gordon volt miniszterelnök a Klubrádió Szabad Sáv című műsorában. Hozzátette, mint Magyarország egykori miniszterelnökének most kötelessége megszólalni. Úgy véli, a gazdaság az államcsőd szélén van, a társadalomban a szegények ellen folyik a harc, Magyarország hajója elindult a nyugati parttól vissza a keleti felé. Bajnai Gordon hozzátette, a most kormányzó erőnek nagyon világos, tudatos, jól végiggondolt terve volt, hogy módszeresen haladva törje el csigolyánként a magyar demokrácia gerincét, és ürítse ki az intézményeinket. Továbbra is abban látja a leggyorsabb megoldást, ha a Fideszen belül történne változás hibás lépéseinek kijavításával. Saját szerepéről, mint fogalmazott nem gondolkodott, azt a következő választások előtti időszakban dönti el.

A kormány ésszerűtlenül nagy kockázatokat vállalt az ország számára - Elemzés

A választójogi reform tétje nagyobb annál, mint első látásra gondolnánk – hívták fel a figyelmet korábban a Political Capital elemzői. Nem pusztán arról van szó, hogy miként alakítja majd az új választási rendszer a szavazatokat mandátumokká, hanem arról is, hogy ez a szisztéma a képviseleti rendszer stabilitásának egészét meghatározza. Ebben az értelemben az új választójogi törvényhez vezető út során a következő öt szempontot tartottuk kiemelten fontosnak.

Sérti a grafikon a T. Ház méltóságát?

Három órát alhattak azok a képviselők, akik a csütörtöki munkanap lezárásakor még bent ültek a parlamentben: emlékezetes, rekordhosszúságú hét utolsó napja kezdődött meg.

Kósa: minden szentnek maga felé hajlik a keze, de ha nincs keze…

A tények azt igazolják, hogy a választókerületek új felosztása nem befolyásolja a választás eredményét - jelentette ki Kósa Lajos, az országgyűlési képviselők választásáról szóló fideszes törvényjavaslat általános vitáját megnyitó expozéjában.

A magyaroknak nem tetszik a gyermekek után járó választójóg

Eddig több mint 900 ezren küldték vissza a Nemzeti Konzultációs Testületnek az alkotmányozással kapcsolatos kérdőívét - jelentette be Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A kérdőívek visszaküldésének határideje holnap jár le.

Mégsem olyan légből kapott dolog a családi választójog?

Szerdán este megkapják a kormánypárti frakciók az új alkotmány szövegtervezetét, másnap délután pedig szavaznak róla a képviselők - nyilatkozta az új alkotmány elfogadásának várható menetrendjéről Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában kedd reggel.
Világgazdaság Piactér