Közélet

Sérti a grafikon a T. Ház méltóságát?

Három órát alhattak azok a képviselők, akik a csütörtöki munkanap lezárásakor még bent ültek a parlamentben: emlékezetes, rekordhosszúságú hét utolsó napja kezdődött meg.

Az első napirendi pont a választójogi rendszer teljes átalakítása. A vita központi témája nem meglepő módon az, mennyire segíti az új rendszer minden választáson a mindenkori győztest, illetve mennyire rajzolták meg úgy a körzethatárokat, hogy az a Fidesznek kedvezzen. A javaslatot benyújtó Kósa Lajos expozéjában arról beszélt: ha a tervezet alapján számoljuk ki a korábbi választások eredményeit, minden alkalommal az nyert volna, aki a régi szisztéma alapján is. A Fidesz vezérszónoka, Gulyás Gergely ennek ellentmondott: az ő számításai alapján 1998-ban az MSZP, 2006-ban a Fidesz nyert volna az új módon számolva. Azt Kósa és Gulyás is kiemelte, hogy az egyfordulós választás könnyebb kormányozhatóságot teremt.

Az ellenzék az arányosságot vitatta: Lampert Mónika MSZP-s vezérszónok arról beszélt, hogy az új számítási módszerrel tavaly a Fidesz a mandátumok 76 százalékát kapta volna meg, miközben a szavazatok 53 százalékát adták le rájuk. A Jobbik részéről Dúró Dóra azt magyarázta, hogyan szabdalja szét a kormánypárt a választókörzeteket, hogy az eredmény nekik kedvezzen. Pécsett például a város két, egymástól távoli széle egy körzet lesz, a belváros pedig egy másik, egy heves megyei faluból pedig út sem vezet abba a városba, amelyik választókörzetéhez tartozik.

A legnagyobb vitát mégis az LMP-s Karácsony Gergely váltotta ki, aki Csak a Fidesz feliratú pólóban tartotta meg vezérszónoki beszédét. Két nagy grafikont nyomtatott ki ugyanis a felszólalásához, azt illusztrálva, hogy a Fidesz még akkor is megnyerheti a következő választást, ha valamelyik másik párt 2-4 százalékkal több voksot szerez náluk. Az ülést vezető Jakab István arra kérte, hogy ne mutassa ezeket az adatsorokat, mert az nem „a Ház méltóságának megfelelő”.

A vita még most is tart, majd ezután kezdődhet meg a képviselői fizetésekről szóló javaslat tárgyalása. A képviselők több, mint háromszorosára emelnék a saját alapfizetésüket, a jelenlegi 231 ezerről 745 ezer forintra havonta. A végösszeg mégsem ennyivel emelkedne, sok egyéb, fizetés melletti juttatást visszafognának, a vidékiek lakhatási támogatását pedig elvennék, helyette saját lakást vagy négycsillagos szállodai szobákat adnának nekik az ülésnapok idején. 

Országgyűlés választójog grafikon Parlament
Kapcsolódó cikkek