Világkereskedelmi Szervezet

Világkereskedelmi Szervezet - A kudarc garantált

Immár jóformán elképzelhetetlennek látszik bárminemű komolyabb eredmény elérése a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) égisze alatt tizenegy éve elkezdődött újabb liberalizációs fordulón, hiszen – sokszoros halasztás után – idén decemberben a tagállamok akár kudarccal is lezárják a dohai fordulót.

Divatos megállapodások

Miközben egyetlen ország – Mongólia – kivételével a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) összes tagállama csatlakozott már legalább egy preferenciális kereskedelmi megállapodáshoz (PTA), a globális áruforgalomnak csak a 16 százaléka bonyolódott kedvezményes elbánással 2010-ben, s csupán 2 százaléka élvezett 10 százalékosnál nagyobb kedvezményt.

Lassítósávot is tervez a Világkereskedelmi Szervezet

Háromsebességű megközelítést javasol a dohai forduló keretében a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) főigazgatója. Pascal Lamy Genfben a szervezet újabb liberalizációs fordulóját kézben tartó kereskedelmi tárgyalóbizottság tegnapi informális ülésén úgy vélekedett, hogy senki sem szeretné elvetni a dohai fordulót, sőt, annak egyes témáit sem.

Az EU törvénytelenül támogatta az Airbust

Az Európai Unió illegálisan nyújtott támogatást az Airbus repülőgépet gyártó EADS óriás cégnek - olvasható a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) döntésében.

Büntetővám - "Lenyomta" Brazília az USA-t

A brazil kormány kereskedelmi szankciókat jelentett be számtalan amerikai termék ellen, megtorlásul azért, hogy az Egyesült Államok illegálisan támogatja a gyapottermesztőket.

2011-re szabad világkereskedelmet ígér az új biztos

Karel De Gucht, a most hivatalba lépő uniós kereskedelmi biztos bízik abban, hogy legkésőbb 2011-re létrejön a globális kereskedelem szabadságát biztosító megállapodás a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) keretei között.

Világkereskedelmi Szervezet: Alapvető tévedések áldozata a dohai forduló

A nagy világválság óta nem láttunk akkora visszaesést a világkereskedelemben, mint 2009-ben. És ezért a legnagyobb árat azok fizetik, akik a legkevésbé engedhetik meg maguknak. Genfben a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) 153 tagállamának kereskedelmi miniszterei gyűlnek össze. Előkelő helyen szerepel majd a tanácskozás témái között, hogy miként tud segíteni a legszegényebb országokon a WTO és a világkereskedelmi rendszer – írja a Népszabadságban Pascal Lamy, a WTO elnöke.
Világgazdaság Piactér