Magyar gazdaság

Lassítósávot is tervez a Világkereskedelmi Szervezet

Háromsebességű megközelítést javasol a dohai forduló keretében a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) főigazgatója. Pascal Lamy Genfben a szervezet újabb liberalizációs fordulóját kézben tartó kereskedelmi tárgyalóbizottság tegnapi informális ülésén úgy vélekedett, hogy senki sem szeretné elvetni a dohai fordulót, sőt, annak egyes témáit sem.

Abban is teljes az egyetértés, hogy a decemberi genfi miniszteri konferencián legalább részeredményekkel elő kell rukkolni. Sokak szerint pedig erre az időpontra egy olyan menetrendet is el kell készíteni, amely a többi, az év végéig le nem zárt témát öleli majd fel.

Ami pedig a háromsebességű megközelítést illeti, annak fő célja, hogy a legkevésbé fejlett országok minél előbb élvezhessék a dohai forduló (rész)sikereit. Ezt szem előtt tartva javasolta Lamy, hogy legyen egy „gyorsító-”, egy „középső” és egy „lassítósáv”.

Az elsőbe a legkevésbé fejlett országok számára kiemelkedően fontos kérdéseket tennék, s igyekeznének véglegesen lezárni. Példaként említette a vám- és kvótamentességet és az eredetvédelmet. A másik véglet a „lassítósáv” olyan témákkal, mint a nem agráripari termékek piacra jutása, a szellemi termékek kereskedelme, a mezőgazdasági termékekkel és a szolgáltatásokkal kapcsolatos piacvédelmi intézkedések. A középső sávba jutó témák azok, amelyek potenciálisan bekerülhetnek még a „gyorsítósávban” lévők mellé.

Világkereskedelmi Szervezet Doha WTO forduló
Kapcsolódó cikkek