Energia

MVM-cég fűthet Dunaújvárosban

Július 1-jétől az MVM Oroszlányi Távhőtermelő És Szolgáltató Zrt. (MVM OTSZ) köteles gondoskodni Dunaújváros távhő- és használati melegvíz ellátásáról – döntött a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A változás oka, hogy a távhőszolgáltatásra kötelezett önkormányzat szerződést bontott az addigi szolgáltatóval, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft-vel (DVCSH), amelynek engedélyét ezért az energiahivatal visszavonta.

A Világgazdaság információi szerint

a szerződésbontás végső oka az volt, hogy a szolgáltató egy februári hétvégén halaszthatatlannak, de megfelelően időzítettnek mondott karbantartás miatt úgy szüneteltette távhőszolgáltatását, hogy az végül a közöltnél több nappal tovább tartott, és az azzal kapcsolatos tájékoztatás sem felelt meg az előírásoknak.

Fotó: Földi D. Attila / VG

Ráadásul a radiátorok már a bejelentett időpontnál egy nappal hamarabb kihűltek a város öt bölcsődéjében, öt óvodájában, egy múzeumában, egy könyvtárában és az önkormányzatánál. Az esetről lapunk májusban beszámolt, amikor MEKH 25 millió forintra bírságolta a DVCSH-t.

Utóbbi egyébként az anyagi nehézségeire hivatkozva nem tudta a karbantartást a fűtési idényen kívülre időzíteni. A helyzet érdekessége, hogy az önkormányzat a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt-n keresztül a DVCSH többségi tulajdonosa, de a vele kapcsolatos akaratát nem tudta érvényesíteni, mert az érdemi döntésekhez lapunk értesülése szerint háromnegyedes többség szükséges, a DVG-nek pedig csak 50,5 százaléka van. A távhőszolgáltató kisebbségi tulajdonosa a magyar hátterű, ausztriai Energo-Haus Tourismus GmbH.

A MEKH azért jelölte ki az MVM OTSZ-t a város új távhőszolgáltatójának, mert az – mint határozatában írja –

...más engedélyes hiányában a távhőszolgáltatást nem lesz képes egyetlen társaság sem jogszerűen ellátni.

Ez így igaz, bár volt jelentkező. A DVG Zrt. készült a feladat átvételére abban a reményben, hogy megkapja az ehhez szükséges távhőszolgáltatói engedélyt a hivataltól. Vezérigazgatója, Szabó György májusban arról tájékoztatta is a duol.hu-t, hogy engedélykérelmük elbírálását május végére, június elejére ígérte a MEKH.

Ám a MEKH az állami hátterű oroszlányi szolgáltatót találta alkalmasnak, főként annak erős szakmai és anyagi háttere miatt. Az MVM OTSZ-nek így most néhány napja van a szolgáltatás átvételére. A társaság tavaly 1,3 milliárd forintról 1,4 milliárdra növelte az árbevételét, az adózott eredményét pedig 23 millióról 43 millióra. Oroszlányon és Bokodon közel 5,6 ezer ügyfelet lát el, ebből több mint 5,5 lakossági, a többi jellemzően iskola, óvoda, egyéb önkormányzati intézmény. Ügyfeleinek száma most közel a négyszeresére bővül, új vevőin belül egyedül háztartásból van mintegy 20 ezer.

Dunaújváros MVM MEKH
Kapcsolódó cikkek