Ahhoz, hogy az ország kellő mennyiségű földgázt tudjon elraktározni az előttünk álló télre, a hazai készletek mellett Szerbia Bulgáriában és Magyarországon bérelne tárolókapacitásokat – írja a Figyelő.hu

Az, hogy Szerbia Magyarországon tárolna gázt, nem először került szóba az utóbbi időben, déli szomszédunk be akarja biztosítani magát a fűtési szezonra, amikor a gázfogyasztás hatszor nagyobb, mint nyáron.

Szerbia tavaly évi 2,2 milliárd köbméter gázt importált, a 90 százalékát Oroszországból.

Az újabb mennyiség felvásárlásával kapcsolatos tárgyalások a Gazprom és a Srbijagas szerbiai gázszolgáltató között már folynak – tette hozzá Zorana Mihajlović. A korábbi tíz éves szerződés télen járt volna le, fél évre hosszabbították meg, így ebben a hónapban volna esedékes az új kontraktus aláírása. Mihajlović kiemelte, bár a minisztérium ezekben a tárgyalásokban nem vesz részt, a jelenlegi, ezer köbméterenkénti 270 eurós ár többé nem lehet reális elvárás. Magasabb árra számítanak, de a piacinál sokkal alacsonyabbra, jóval 950 euró alatt.

Ami a diverzifikációt illeti, hozzátette, hogy az egyetlen interkonnektor, amelyen keresztül Szerbia más eredetű földgázt vásárolhatna közvetlenül, a Niš és a bolgár határnál lévő Dimitrovgrad közötti 109 kilométeres vezeték majd csak a jövő év szeptemberében készül el. „Így az előttünk álló egy évet arra használjuk, hogy a számunkra szükséges kapacitást felvásároljuk, mind az alexandrúpoli görög LNG-terminálból, mind pedig a török Bottas földgázból. Ezáltal készen várjuk a jövő évet, hogy szeptembertől a gázszükségleteink 40 százalékát már ne Oroszországtól, hanem más szolgáltatótól vásároljuk” – hangsúlyozta Zorana Mihajlović miniszter.

Szerbia az orosz-ukrán háború kitörése után az agressziót elítélte, ugyanakkor nem csatlakozott a Moszkva elleni szankciókhoz, amiért a nyugati országok neheztelnek rá, az EU nyomást gyakorol Belgrádra.

Ha a szerb állam úgy dönt, hogy csatlakozik a szankciókhoz, akkor valószínűleg a piaci áron fizethet a gázért, ami sokszorosa annak, amire most számíthatnak, hangsúlyozzák belgrádi elemzők.