Május 31. és június 3. között a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség újabb, immár a második missziót küldte Ukrajnába, hogy segítse a nukleáris biztonsággal összefüggő feladatok ellátását a csernobili atomerőmű telephelyén és a lezárt övezetben – számol be az Országos Atomenergia-hivatal.

People pass through radiation measuring device during a tour in the Chernobyl exclusion zone on June 7, 2019. - HBOís hugely popular television series ìChernobylî has renewed interest around the world on Ukraineís 1986 nuclear disaster with authorities reporting a 30% increase of tourist demands to visit the affected area and tourist operators forecasting that number of tourists visiting the site may double this year up to 150.000 persons (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Fotó: Genya SAVILOV / AFP

A nemzetközi szakértők egyik kiemelt feladata, hogy az egykori erőművet körülvevő zónába telepített automata sugárzásmérő rendszert – mely a katonai invázió során megsérült – helyreállítsa. A misszió tagjai emellett felmérik a létesítmények állapotát, illetve helyszíni tréning keretében segítik az áprilisban átadott sugárszintmérő műszerek használatának elsajátítását. A NAÜ-felügyelők ellenőrzik továbbá a nukleáris anyagok nyilvántartását és a korábban helyreállított biztosítéki adattovábbítási rendszer működését. 

Rafael Mariano Grossi NAÜ-főigazgató jelezte, további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a NAÜ külön misszió keretében eljusson az orosz ellenőrzés alá került zaporizzsjai atomerőműbe is a biztonsági, védettségi és biztosítéki feladatok elvégzése céljából.

Az Ukrajna területén zajló fegyveres konfliktus okozta, a nukleáris biztonságot érintő problémák kezeléséhez Magyarország is hozzájárul.

A nukleáris ipar hazai szereplői sugárzásmérő eszközöket és védőfelszerelést ajánlottak fel a NAÜ által kialakított nemzetközi segítségnyújtási egyezmény keretében beérkezett ukrán kérés teljesítéséhez. A csernobili atomerőmű erősen sugárszennyezett zónájának akna- és lőszermentesítéséhez pedig a magyar tűzszerészek nyújtanak segítséget képzéssel és eszközökkel.

3066892 04/05/2017 Radiation level measured with a dosimeter at the Chernobyl nuclear power plant's exclusion area. Stringer/Sputnik (Photo by Stringer / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Sputnik via AFP

Ukrajna 15 működőképes atomerőművi blokkjából jelenleg nyolc reaktor csatlakozik az elektromos hálózathoz és vesz részt az energiatermelésben: kettő a zaporizzsjai atomerőműben, három a rivnei atomerőműben, kettő a dél-ukrajnai atomerőműben és egy a hmelnickiji atomerőműben. A további hét reaktort rendszeres karbantartás miatt állították le vagy tartalék üzemmódba helyezték. Az ukrán hatóság jelentése szerint a biztonsági rendszerek továbbra is működőképesek mind a négy telephelyen, és folyamatosan biztosított a létesítmények külső áramellátása.