A Mol közlése szerint az elmúlt hónapokban felborult az egyensúly a propán-bután- (PB) palack piacán, emiatt jócskán megnőtt a kereslet a Mol által forgalmazott 11,5 kilogrammos PB-palackok iránt – írta meg az Ugytudjuk! az olajtársaság körlevele alapján.

Célunk továbbra is az, hogy biztosítsuk az ellátást az ország minden pontján, minden vásárlónknak, és elejét vegyük a komolyabb ellátási problémák kialakulásának, ezért vált szükségessé az újfajta, 10,9 kilogramm töltettömegű PB-gázpalack bevezetése

– írta a Mol.

2021.10.28. Budapest Egy autós az anyósülésen  biztonsági övvel rögzítve  gázpalackot szállított. Fotó: Nagy Zoltán (NZ) Metropol
Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

A portál által talált árak alapján 

7800 forint körül mozog egy 10,9 kilós palack ára. A rezsicsökkentett 11,5 kilogrammos palack ára 5175 forint volt.  

A portál felidézi, hogy Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos korábban úgy fogalmazott: „Hiába bújnának ki a gázpalackok gyártói a rezsicsökkentés szabálya alól, hamarosan bezárul a jogi kiskapu.”

„A jogszabály szerint a 11,5 kilogrammos PB-gázpalackok esnek a hatósági árszabályozás hatálya alá, ezért néhány vállalat 10,9 kilogrammos kiszerelés gyártásába kezdett, így emelhetett a gáz árán” – tette hozzá a kormánybiztos. Németh Szilárd akkor azt jelezte, hogy hamarosan benyújtja a jogszabály-módosítási javaslatát, amellyel biztosítható a kerülőút lezárása.