Oroszország februári ukrajnai inváziója súlyosbította a globális olaj- és gázhiányt. Az orosz energiahordozókra kivetett szankciók miatt az árak erősen megemelkedtek. A lakosságra ez rég nem tapasztalt terheket helyez, és eközben a gáz- és olajipari vállalatok kiemelkedő profitra tesznek szert – írja a BBC.

2022 United Nations Oceans Conference in Lisbon
Fotó: Pedro Fiuza / AFP

A BP nemrég arról számolt be, hogy 14 éve nem látott profitot realizált, míg a Shell április és június között ért el rekordnyereséget. A négy legnagyobb vállalat, az ExxonMobil, a Chevron, a Shell és a Total együttesen csaknem 51 milliárd dollár (20 ezermilliárd forint) nyereséggel zárta az előző negyedévet.

Ez a groteszk kapzsiság a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb embereket célozza, miközben ezek a cégek a közös életterünket pusztítják

 – utalt António Guterres, az ENSZ főtitkára az olajipari cégekre.

Arra buzdítom a kormányokat, hogy adóztassák meg ezeket a túlzott nyereségeket, hogy a forrásokból a legkiszolgáltatottabb embereket támogassák ezekben a nehéz időkben

– folytatta a főtitkár.

A portugál politikus arra is figyelmeztetett, hogy a magas energiaáraknak széles körű következményeik lesznek: „Sok nagy adóssággal rendelkező, a koronavírus-járványból éppen csak kilábaló fejlődő ország kerülhet a szakadék szélére. Már most látjuk a figyelmeztető jeleit egy olyan gazdasági, társadalmi és politikai felfordulásnak, amely egyetlen országot sem hagy érintetlenül” – fejtette ki Guterres. Egyes európai országokban már bevezettek különadót az olaj-, gáz- és villamosenergia-vállalatok rendkívüli nyereségére. Az Egyesült Királyságban az előző hónapban hagyták jóvá a 25 százalékos extraprofitadó bevezetését.