A MET csoport várhatóan jövőre hozzálát egy 60 megawattos naperőmű építéséhez Nyugat-Lengyelországban, a német határ közelében. E célból augusztus 26-án megvásárolta egy zöldmezős naperőműprojekt 100  százalékát a megújuló projekteket fejlesztő, lengyelországi Toren Spólka Akcyjna társaságtól.

 

Jöhet minden, ami zöld

„Már vannak nap- és szélparkprojektjeink Magyarországon, Bulgáriában, Olaszországban, Spanyolországban és most Lengyelországban is. 

Mivel földrajzilag diverzifikált megújuló portfóliót kívánunk létrehozni, a MET csoport vizsgálja a lehetőségeket Romániában, Horvátországban és Németországban is, ahol egyre kedvezőbb a beruházási környezet a megújuló energiatermelést érintő projektekhez, illetve érdemi befektetési lehetőségek adódnak”

– idézi a MET közleménye Christian Hürlimannt, a csoport megújulókért felelős vezérigazgatóját. Üzleti modellje szerint a MET projektportfóliója támogatási rendszerrel ösztönzött és piaci alapú áramvásárlási szerződésekre egyaránt épít. Ezért a csoport egyaránt törekszik építésre kész eszközök vásárlására, saját, zöldmezős beruházások fejlesztésére és már működő eszközök akvirálására is.

A lengyel naperőműprojekt csak egy a sok közül

A svájci központú MET csoport európai integrált energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök kivitelezésére és működtetésére is. Leányvállalatai révén 13 országban van jelen, 27 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedelmi ponton aktív. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2021-ben 18,1 milliárd euró volt, a kereskedett gázmennyiség 55 milliárd köbméter, a kereskedett árammennyiség több mint 50 terawattóra.