Az miatt az őszi–téli időszakban két fokkal hidegebb lesz a bécsi metróban és a villamosokon. Letekerik a fűtést a metróállomásokon és a bécsi tömegközlekedési vállalat telephelyein és irodaépületeiben is. A cél, hogy 10 százalékkal csökkentsék az energiafelhasználást – olvasható a város közleményében.

The tramway in Vienna. Austria. (Photo by Fred de Noyelle / Photononstop / Photononstop via AFP) Bécs, villamos
Fotó: Fred de Noyelle / AFP

A bécsi közlekedési vállalatnál, a Wiener Liniennél a télen 20 fok helyett csak 18 fok lesz a villamosokon és a metrókocsikban, és két fokkal visszatekerik a fűtést a vállalat különböző épületeiben is. 

Lekapcsolják a világító Wiener Linien feliratokat, és egyáltalán nem vagy kisebb fényerővel világítják ki az állomások területén levő műalkotásokat. 

Tovább folytatják az átállást LED-es világításra az épületekben és a kötöttpályás járművekben, valamint mozgásérzékelőkkel szabályozzák a világítást a vállalat épületeiben. Optimalizálják a megállók világítását és szellőzését is. Az intézkedésektől azt várják, hogy évi 11 gigawattórával csökken az áramfogyasztás, ami körülbelül háromezer négyszemélyes háztartás éves áramfelhasználásának felel meg. Ezenkívül – ahol lehet – földhővel váltják ki a gázfűtést, amitől évi ezer négyszemélyes háztartás hőfelhasználásának megspórolását várják.

„Az elmúlt években már számos olyan intézkedést hoztunk, amelyek segítségével javult az energiahatékonyságunk. 

A mostani válsághelyzetben azonban kötelességünk még egyszer megvizsgálni és kihasználni minden lehetőséget az energiamegtakarításra” 

– mondta Günter Steinbauer, a Wiener Linien ügyvezető igazgatója az újabb energiatakarékossági intézkedések kapcsán.