Az energiaválságban az európai és a világpiac kiszámíthatatlansága, illetve az árak szélsőséges kilengése miatt az MVM csoport két intézkedést hozott. Egyrészt a világpiaci árak hatásának mérséklésére halasztott fizetésről állapodott meg az orosz gáz eladójával, a Gazprommal az előttünk álló téli időszakra. A halasztott fizetés lehetőségének a szerződésbe való időszakos beemelése növeli az MVM csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Fejlesztés indul Zsanán

Másrészt az MVM tulajdonában levő Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT)  eszközeinek és kapacitásainak hatékonyabb hasznosítására a kapacitások átalakítására és energetikai fejlesztésekre lesz szükség középtávon. Az átalakítás érinti az MFGT zsanai tárolóját, amelyben a tárolókapacitás növelése és a kompresszorteljesítmények bővítése a cél. Az MVM a hajdúszoboszlói gáztárolójából letermel 800 millió köbméter párnagázt. 

A hosszabb távú cél nagyrészt a meglévő infrastruktúra-elemek használatával az alternatív energetikai hasznosítás, mint például a sűrített levegős energiatárolás, valamint a környékbeli, szén-dioxidban dús földgáz felhasználásával a villamosenergia-termelés megvalósítása.

 Ezeken túl az MVM és az MFGT közösen vizsgálja a párnagáz letermelését követően a hajdúszoboszlói tároló esetén a szén-dioxid-tárolás lehetőségét is annak érdekében, hogy a Mátrai Erőmű és a jövőben létrehozandó Tiszai Földgáztüzelésű Erőmű szén-dioxid-termelését képes legyen enyhíteni, ezzel jelentősen hozzájárulva hazánk klímapolitikai céljainak eléréséhez.

Szén-dioxid kerülhet a párnagáz helyére

A hajdúszoboszlói párnagáz rendkívül alacsony önköltségű, piaci értéke mai világpiaci árakon mintegy másfél milliárd euró, azaz 650 milliárd forint, amelynek a hasznosítása hozzájárulhat a rezsicsökkentés fenntartásához és új energiabiztonsági fejlesztések megvalósítására ad lehetőséget. 

Magyarország tárolókapacitása jelenleg és a jövőben, a hajdúszoboszlói tároló más célra való hasznosítását követően mind fogyasztás-, mind térfogatarányosan az EU élvonalába tartozik, a komplex energetikai szemlélet megvalósítása érdekében tett intézkedések nem veszélyeztetik Magyarország energiaellátását és -biztonságát. 

A bizonytalanságokkal teli energia-veszélyhelyzet idején Magyarország ellátásbiztonságát a 2021 szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés és a Gazprom által azóta biztosított többletgázmennyiségek garantálják – szögezi le a közlemény.