Döntött a kormány a hazai feldolgozóipari energiaintenzív kis- és középvállalatok (kkv) támogatásáról egy új kormányrendelet szerint. Az intézkedés célja, hogy mérséklődjön az energiaár-emelkedések hatása az érintett magyarországi vállalkozásokra.

20211208 Mezőberény Elkezdődött a mezőberényi Fábafém Kft. új, esztergagépekkel felszerelt 1100 négyzetméteres forgácsoló üzemének mintegy 448 millió 496 ezer forintból megvalósuló építése. A projekt nyitórendezvényét szerdán délután tartották a cég telephelyén. A kft. forgácsolt fémalkatrészeket készít főként az autóipar, az elektronikai és pneumatikai ipar számára.
Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

Ennek érdekében el kell indítani egy programot, amely részben a működési költségekhez, részben az energiahatékonyságot célzó beruházások finanszírozásához kapcsolódik. 

A szándékot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már a szeptember 9-i Kormányinfón bejelentette, tegnap pedig Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közleményében egy kétszer százmilliárdos programról számolt be. Az első százmilliárdot az idén, a másodikat majd jövőre lehet felhasználni. 

Új alcím a költségvetésben

Az új kormányrendelet szerint a technológiai és ipari miniszternek kell lebonyolítania az induló, 100 milliárdos programon belül a kkv-k működési költségeinek finanszírozását, valamint az energiahatékonyságot célzó beruházásaiknak a program feltételei szerint meghatározott mértékű önerejét biztosító programrészt. Figyelemmel kell lenni arra, hogy a rendelet 3. pontja szerinti előirányzat terhére történő kifizetésekre a végső kedvezményezettek részére teljesítendő kifizetések ütemében kerüljön sor. Határidő: a forrás rendelkezésre bocsátását követően azonnal.

Negyedévenként be kell számolni a programról

Az említett 3. pont szerint a 2022-es központi költségvetésről szóló törvényen belül a Fejezeti kezelésű előirányzatok címet ki kell egészíteni az Energiaintenzív vállalatok támogatása alcímmel, ez utóbbi a pénzügyminiszter teendője, azonnali határidővel.

Szintén a pénzügyminiszter feladata, hogy – a technológiai és ipari miniszter kezdeményezése alapján – a fenti támogatási célokhoz gondoskodjon a kkv-k működési költségeinek finanszírozása érdekében legfeljebb 75 milliárd forint forrásról, a kkv-k energiahatékonyságot célzó beruházásainak a program feltételei szerint meghatározott mértékű önerejéhez pedig legfeljebb 25 milliárd forint forrásról a költségvetési törvényben megjelent új alcím javára.

A forrást a felmerülés ütemében kell biztosítani.

A technológiai és ipari miniszternek naptári negyedévenként jelentést kell készítenie a kormány számára a támogatási program végrehajtásáról, szükség esetén pedig javaslatot kell tennie a további intézkedésekre. E teendő határideje a program lezárultáig minden naptári negyedév vége.